Az ország kenyere és tortája

A „Curiositas – kíváncsiság” névre keresztelt torta nyerte el idén a Magyarország tortája címet. A cukormentes kategóriában a Szentivánéji álom lett az első. Az ország Szent István-napi kenyere a balmazújvárosi hajdúsági házi kenyér lett.

Magyarország tortái

A Magyarország tortája versenyt a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete szervezi meg az augusztus 20-i nemzeti ünnep, Magyarország szimbolikus születésnapja tiszteletére. A koronavírus-járvány miatt ugyan idén elmaradnak az augusztus 20-i programok, de az ország tortáit és kenyerét azért meg lehet kóstolni a nemzeti ünnep alkalmából.

Füredi Krisztián Curiositas tortájával

A 2020-as év tortája verseny győztese a tápiószecsői Hisztéria cukrászda mestere, Füredi Krisztián lett Curiositas nevű alkotásával. A Curiositas különlegessége a birsalma, amelyet mogyoró, mandula és étcsokoládé emel ki. Füredi Krisztián a birszselét birskompóttal és birspálinkával egészítette ki, így sikerült a legszebb arcát kihoznia ennek a ritkán használt gyümölcsnek.

Szentivánéji álom

A nyertes cukormentes torta a pilisszentiváni Jókenyér cukrászatból érkezik, Dienes Andrea munkája. A Szentivánéji álom egy meggyes, tejszínes, angolkrémes, zabpelyhes különlegesség, amely nem tartalmaz cukrot, búzalisztet, színezéket, aromát, tartósítószert.

Az ország kenyere

A Magyar Pékszövetség által meghirdetett ország kenyere versenyben a pékeknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával, természetes magyar alapanyagokból kellett dolgozniuk. Idén a balmazújvárosi Balmaz-Sütöde Kft. által készített hajdúsági házi kenyér bizonyult a legjobbnak, amelyről a pékség azt vallja, nagymamáink kenyérhagyományát képviseli.

Rozmaringos-burgonyás cipó

A pékszövetség zsűrije innovatív kategóriában is hirdetett győztest, ide gyógynövényes, fűszeres kenyerekkel lehetett nevezni. Az első helyet a solymári Hel Pékség Kft. szerezte meg a rozmaringos-burgonyás cipóval. A kenyér 48 órás lépcsős kovásszal, főtt burgonyával és friss rozmaringgal készül.

A 2020. évi kenyérverseny győztes termékeit augusztus 19–21. között a Magyar ízek utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség. A győztes termékeket augusztus 19-től árusítják a cukrászdák és a pékségek. A pontos receptek szokás szerint szigorúan titkosak a következő évig.