Zsebi, a magyar műhold beszkenneli a Földet

Újabb magyar műhold állhat Föld körüli pályára ebben az esztendőben.

Dudás Levente, a projekt műszaki vezetője azt mondta, hogy a SMOG–1 2018 második negyedévére kapott startidőpontot, amely azonban valószínűleg tolódik majd.
A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen fejlesztett Zsebi becenevű kocka nagyon apró, élhosszúsága mindössze 5 centiméter, vagyis a térfogata a nyolcada a 2012-ben pályára álló Masat–1-ének, amely első magyar műholdként 1062 napot töltött az űrben.
A SMOG–1, ahogyan arra a neve is utal, rádiófrekvenciás szmogot, szennyezettséget mér majd a digitális földfelszíni televízióadók frekvenciasávjában. A cél egy globális rádiófrekvenciás szennyezettségi térképet alkotni a bolygóról – közölte Dudás Levente.
„Beszkenneljük a földfelszínt (…) és meg tudjuk mondani, hogy az adott földrajzi terület fölött elhaladva milyen frekvencián milyen jelszinteket bocsátott az ember a világűrbe, mennyire szennyeztük a környezetünket” – fogalmazott a műszaki vezető.

Jelenleg a SMOG–1 földi tesztelése zajlik

Jelenleg a SMOG–1 földi tesztelése zajlik. A műholdból két példányt is gyártottak, hogy ha az űrben valamilyen probléma merülne fel, a Földön modellezni tudják, miként reagál az eszköz egy adott megoldásra.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei