Zongorázni is képes a műkéz

Egyszerűbb dallamokat képes zongorán lejátszani egy újszerű, háromdimenziós nyomtatóval készült mesterséges kéz. 

Az emberi anatómiát utánzó ujjak még nem siklanak olyan virtuóz módon a billentyűkön, mint egy nagy zongoraművészé, de a Jingle Bells című karácsonyi dalt már egész tűrhetően lejátsszák.

A Cambridge-i Egyetem Josie Hughes vezette kutatócsoportja a Science Robotics című szakfolyóirat legújabb számában mutatta be az új műkezet, amely – mint mondják – jelentős előrelépés az ügyes és mozgékony mesterséges kezek kifejlesztése felé.

A „zenélő” műkéznek nincs saját motorja, ezért nem tudja aktívan mozgatni az ujjait. A csontvázszerű műkéz egy robotkarhoz csatlakozik, amely egyfajta csuklón keresztül helyezi el azt a kívánt módon a zongorán.

A kéz egyaránt tartalmaz kemény és puha anyagokat, amelyek csontokat és szalagokat imitálnak, izmokat azonban nem. „Tudni akartuk, hogy mennyi mozgékonyságot érhetünk el a puszta mechanikával” – tudatták.

A robotok keze sok feladat végrehajtása közben még 50 év kutatás után is ügyetlenebb, mint egy kisgyereké, ezért a cambridge-i kutatók tapasztalatai segíthetnek jobb protéziseket vagy dolgozó robotokat kifejleszteni.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei