Wellnesskisokos

A kifejezés – wellness – az életünk része lett, gyakran wellnesszelünk, wellnesshétvégére járunk, wellness szállodákat keresünk, wellness pihenést tervezünk. De tudjuk-e pontosan, mit jelent a wellness?

A wellness a jóllét állapota, a testi-lelki-szellemi egyensúly megléte és fenntartása – fogalmazza meg a Danubius magazin. Egészségtudatos programok és módszerek összessége annak érdekében, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben. Életmódprogram, tudatosan választott életforma, melynek célja, hogy megelőzze a betegségek kialakulását és javítson a fizikális és a szellemi fittségünkön, hogy létrehozza, visszaállítsa vagy fenntartsa azt a teljes körű harmóniát, amiben a legjobban érezzük magunkat, amiben a legjobban tudunk teljesíteni, testi, lelki és szellemi téren is. A wellness egy egészségtrend, amit érdemes komolyan venni és tudatosan, jól csinálni.

A wellness szó jelentése

A wellness egy trendfogalom, az ötvenes évek Amerikájából indult világhódító útjára, és dr. Halbert L. Dunn orvos nevéhez fűződik. A well-being (jó közérzet) és a fitness (jó kondíció) szavak összevonásából született, a wellness jelentése magyarul: Érezd jól magad! Ám vannak olyan értelmezések is, amelyek a wellnesst az illness (betegség) ellenpárjaként emlegetik, sőt olyan magyarázatokat is olvashatunk, hogy a wellness szó a well-being és a wholeness (teljesség) alapszavakra vezethető vissza.

Hogyan is érezheti jól magát a mai ember a bőrében? Ha eleget mozog, ha egészségesen táplálkozik, ha figyelmet fordít a feszültség levezetésére, a stressz oldására, ha masszázsra jár, ha ismeri a természet gyógyító eszköztárát és használja is őket, ha eleget pihen, ha szaunázik. Ha semmit nem visz túlzásba, és wellness közben is jól érzi magát.

A fentiek értelmében a wellness voltaképpen egy életfilozófia, a prevenció, a regeneráció, a relaxáció és a fitnesz összességét jelenti. Érdemes holisztikusan szemlélni, fizikai, lelki és szellemi képességek harmóniájaként definiálni.

A wellness története

A törekvés, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben és egészségesek legyünk, az emberiséggel együtt él ősidők óta. Gondoljunk csak egyetlen példára, a rómaiak fürdőkultúrájára, vagy a régiségben megtartott böjtökre! Dinamikusan fejlődő iparággá, wellnessturizmussá azóta nőtte ki magát, mióta egyre többet kell foglalkoznunk egészségünkkel. Tudatosan kell megteremtenünk az alkalmakat, fókuszba kell állítanunk a lehetőségeket, amelyek gondoskodnak felpörgött, feszültségekkel és stresszel, mértéktelen fogyasztással átitatott életünkben a pihenés, a kikapcsolódás megfelelő formáiról.

Tudósok, orvosok munkálkodtak a wellness-életmódprogramokon 1950, a wellnessfogalom (Dr. Dunn) megszületése előtt is, például Sebastian Kneipp német természetgyógyász, az ő filozófiájának alappillérei: dietetika, mozgásterápia, testi-lelki egyensúly és hidroterápia. Kenneth H. Cooper amerikai sportorvos 1990-ben alkotta meg a tökéletes közérzet programját, ő a wellnesst elsősorban életstílusként határozza meg, fontosnak tartja az érzelmi egyensúlyt, a megfelelő pihentető alvást, a rendszeres üdülést és a stresszoldást. Az amerikai Dunn H. Travis egészségstatisztikával foglalkozó szakember véleménye szerint a wellness összetevői: az egyén egészséghez kapcsolódó felelősségtudata, a rendszeres testmozgás, az egészséges táplálkozás, a káros szenvedélyek kerülése, óvatosság a gyógyszerek szedésében, a rendszeres ellazulás és a stressz kezelése, valamint a környezettudatosság.

Csíkszentmihályi Mihály pszichológus bölcs mondatában már a wellnesstudatosság is jelen van: „A tökéletes élmény olyasvalami, ami nem csak úgy megtörténik velünk, hanem inkább mi hozzuk szándékosan létre.” Ennek szellemében a tökéletes wellnessélmény tudatosan felépített, előre megfontolt egészségmegőrző tevékenységek folyamata, amelyben ismerjük a lehetséges módszereket, a módszerek jótékony hatásait, és ismerjük saját szükségleteinket is. A legegyszerűbb példánál maradva, ha jól wellnesselünk, akkor nem megyünk degeszre tömött hassal a szaunába.

Mi az a medical wellness?

A medical wellness fogalma már túlmutat a wellness „érezd jól magad” jelentésén. Tudományosan felépített egészségprogramról van itt már szó, amelyet külön központokban végeznek orvosok és egészségügyi szakszemélyzet közreműködésével, tudatosan programozott és felépített terv szerint. Állapotfelméréssel kezdődik a medical wellness folyamata, majd személyre szabott kezelésekkel, tudományosan igazolt eljárásokkal valósul meg a rekreáció, az egészségmegőrzés vagy a megelőzés. A medical wellnesst a wellness és a gyógykúra között képzelhetjük el a legkönnyebben, amikor még nem a már kialakult betegség tüneteit próbáljuk enyhíteni, hanem mindent megteszünk azért, hogy ne alakuljon ki a megbetegedés.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei