Vízi baleset, mit tegyünk?

A nyári nagy melegben a balesetek száma átlagosan 6 százalékkal növekszik a csökkent koncentrációs képesség és szervezetünk fokozott terheltsége miatt. A hőség nemcsak az utakon sodorhatja veszélybe a felnőtteket és a gyerekeket egyaránt, hanem a strandokon, biciklizés és vezetés közben vagy akár egy táborban is. 

Vízi baleset: tóparton és medencés strandon

Nagy melegben a perifériás erek kitágulnak, ami nagyobb terhelésnek teszi ki a szívünket. Miközben csökken a koncentrációs képességünk és a reakcióidőnk, hajlamosak vagyunk későn észlelni a tüneteket. Vízparton különösen ügyelnünk kell arra, hogy felhevülten a hideg vízbe ugrani különösen veszélyes, fulladást is okozhat.

Mit tegyünk, ha a vízben történik baleset?

Első és legfontosabb lépés a segítség hívása. Fuldoklás esetén minden másodperc számít, viszont nem javasolt azonnal, minden nélkül a vízbe ugrani és mentést kezdeni. Ha ilyen helyzetbe kerülünk, és mi magunk nyújtunk segítséget (pl. nincs a közelben hozzáértő mentő), mindig vigyünk magunkkal valamilyen úszó-, vízimentő eszközt. Gyorsan felkaphatunk egy felfújható matracot is. A bajba jutott gyakran lenyomja a víz alá még a legjobb úszókat is, akik így szintén mentésre szorulhatnak, ezért ne próbálkozzunk egyedül kihúzni a fuldoklót a partra! Mindig hívjuk a vízi mentőt, mentőt!

Ha nincs más megoldás és nekünk kell cselekednünk, a genertel.hu összegzése szerint tartsuk be az alábbi szabályokat:

  • Csak akkor kezdjünk neki a mentésnek, ha a saját biztonságunk nincs veszélyeztetve!
  • Pánikoló, csapkodó embert mi magunk ne közelítsünk meg, hanem toljuk közel hozzá a matracot, a bóját!
  • Hátulról közelítsük meg a bajba jutottat és szóljunk neki, hogy ne mozogjon, míg alákarolva ki nem húzzuk a vízből!
  • Ne induljunk el a partról úgy, hogy nem szóltunk senkinek a tervünkről!

A partra vagy a hajóba húzáskor vigyázzunk a bajba jutott gerincének épségére, illetve – miután nyugalomba helyeztük – kezdjük meg az elsősegélyt, ha szükséges!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei