Vírusmentes övezet: így tartsuk távol a betegségeket az otthonunktól

Jelenleg mindenhol a vezető hírek között találkozhatunk a vuhani koronavírus (COVID–19) terjedésével, ráadásul az influenzajárvány is évről évre rengeteg embert érint hazánkban. A sokak által ismert betegség rendkívül kellemetlen tünetekkel jár, és akár súlyos szövődményei is lehetnek. Az influenzához hasonló szezonális betegségek télen terjednek a leginkább, és sokak számára ismert, hogy milyen fontos ilyenkor a személyes higiéniai szabályok betartása, valamint az, hogy elkerüljük a fertőzési tüneteket mutató embereket. Azt azonban kevesebben tudják, mire érdemes ebben az időszakban odafigyelni, hogy a lakásunktól is távol tartsuk a kórokozókat. Az alábbiakban összegyűjtöttünk pár fontos tippet, aminek segítségével sokat tehetünk a tiszta és biztonságos otthoni környezet kialakításáért.

Mossunk gyakrabban!

Egy amerikai mikrobiológus szerint a kórokozók távoltartása érdekében a törölközőket érdemes már 3 használat után, az ágyneműket pedig hetente kimosni. Influenzajárvány idején is kifejezetten hasznos, ha a mosógépünk rendelkezik ún. gőztisztítási funkcióval: ezt az LG-készülékeken a „Steam” vagy a „TrueSteam™” megnevezés jelöli. Az LG gőzmosó gépeinek Allergy Care (allergiavédelem) programja például forró gőzzel fertőtleníti a textileket.

Figyeljünk a gócpontokra!

A rendszeres és alapos takarítás mellett gyakrabban tisztítsuk, fertőtlenítsük a sokszor használt tárgyakat, naponta többször megérintett felületeket, hiszen ezek igazi gócpontjai lehetnek a behordozott kórokozóknak. Ilyenek például a kilincsek, a szekrényfogantyúk, a villanykapcsolók, az íróasztal vagy a konyhapult. Ne maradjon ki a tisztítóhadjáratból a mobiltelefonunk, sőt a tévé távirányítója sem! Ha otthon is rendszeresen használjuk a számítógépet, a fertőtlenítőkendővel letörlendők közé tartozik a billentyűzet és az egér felülete is.

Tisztítsuk meg a tisztítóeszközeinket!

Mindegy, milyen gyakran takarítunk, ha nem fertőtlenítjük, vagy cseréljük a használt rongyokat, szivacsokat, felmosórongyot rendszeresen, csak a bennük felgyülemlett baktériumokat és vírusokat maszatoljuk szét a lakásban. A szivacsokat minden használat után fertőtlenítsük, a felmosórongyot és a rongyokat, textíliákat pedig mossuk ki magas hőfokon, gőzfunkciót használva.

Mosogassunk alaposan!

A mosogató környéke a kórokozók egyik kedvenc gyülekezőhelye, pedig rendkívül fontos, hogy az étkezéskor használt evőeszközeinket mindig tisztán tartsuk. Érdemes olyan korszerű mosogatógépet választanunk, amelyben szintén megtalálható a TrueSteam-funkció, ami a magas hőmérsékletű gőzt veti be a szennyeződések és a kórokozók ellen. Ha a hagyományos mosogatást választjuk, ne feledkezzünk el a mosogatószivacs gyakori fertőtlenítéséről, illetve cseréjéről sem.

Tartsuk tisztán a beltéri levegőt!

Zárt terekben gyakran és alaposan szellőztessünk! A fűtési szezon miatt ugyanakkor nehéz olyan optimális időszakot találni a nap során, amikor kellően alacsony a szennyezőanyagok koncentrációja a kültéri levegőben ahhoz, hogy a szellőztetés valóban javítson a lakás levegőjének minőségén.

Ilyenkor vehetjük hasznát egy korszerű légtisztítónak, vagy egy antibakteriális szűrővel felszerelt légkondicionálónak, amely a polleneket és a poratkaürüléket is eltávolítja a helyiség levegőjéből. Szintén az egészségünket szolgálja, ha plazmaionizátorral felszerelt légkondit választunk, hiszen a készülék által kibocsátott ionok a káros részecskékhez kötődnek, így sterilizálva a levegőt, valamint a helyiség és a berendezési tárgyak felületeit, miközben a kellemetlen szagokat is eltüntetik. Ezek a funkciók télen, az influenza- és fűtési szezonban abban segítenek, hogy a beltéri levegő a lehető legjobb minőségű maradjon, nyáron pedig az allergiások életét könnyítik meg.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei