Virágos napok az Agórában

Milyen a virágnaptár? Melyik növény virága ehető, sőt finom? Vajon mi a közös a magyar zergevirágban, a kornistárnicsban és a hóvirágban? Hol nem találkozhatunk a világ egyik legelterjedtebb virágfajtájával, a százszorszéppel? A Debreceni Virágkarneválhoz kapcsolódóan négy napon át rendkívüli nyitvatartással és különleges „virágos” programokkal várják a látogatókat a Debreceni Agórában.

Az izgalmas planetáriumi műsorok, a látványos kísérleti bemutatók és az interaktív játéktér felfedezése mellett megismerhetik az érdeklődők a kertek és a mezők legszebb virágait, maguk is készíthetnek színes virágokat vagy virágos medálokat, valamint előadást hallhatnak hazánk leghíresebb rózsanemesítőjéről, akinek saját rózsái többnyire Magyarország történelmében fontos szerepet játszó személyek vagy helyszínek nevét viselik, mint például az „Árpád-házi Szent Erzsébet emléke” vagy „Szigetvár”. A programokon az Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni.

Programok:

Virágos tudomány

Milyen virágok pompáznak a hazai kertekben tavasztól őszig? Melyik növényektől kell félnünk, és melyik ehető, sőt hasznos? A világ más tájain milyen virágok élnek? Az interaktív foglalkozáson nemcsak választ kaphatunk ezekre a kérdésekre, de eloszlatunk néhány virágokkal kapcsolatos tévhitet is. A 25 perces ismeretterjesztő programot 6 éves kortól elsősorban gyerekeknek ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen. Időpontok: 2019. augusztus 17., szombat 11 óra, 2019. augusztus 17., szombat 14 óra, 2019. augusztus 18., vasárnap 11 óra, 2019. augusztus 19., hétfő 14 óra, 2019. augusztus 20., kedd 11 óra.

Vándorló színek

Sétáltattál már színeket? Most megteheted egy főzőpohár, víz, papír és egy kis ételfesték segítségével. Ezen a foglalkozáson megtapasztalhatják a gyerekek, hogy milyen jó móka alkotóelemeire bontani például egy filctollat, fehér krétából színeset csinálhatnak, szűrőpapírból pedig színes virágot. A 25 perces ismeretterjesztő programot 6 éves kortól elsősorban gyerekeknek ajánljuk. A foglalkozásra csak korlátozott számban tudunk látogatókat fogadni. Regisztráció a helyszínen. Időpontok: 2019. augusztus 17., szombat 11 óra, 2019. augusztus 17., szombat 14 óra, 2019. augusztus 18., vasárnap 14 óra, 2019. augusztus 19., hétfő 11 óra, 2019. augusztus 20., kedd 14 óra.

Márk-rózsák

A XX. század közepén összegyűjtötte a hazánkban megtalálható rózsafajtákat, kiállításokat szervezett, létrehozott egy csaknem 2700 fajtát tartalmazó rozáriumot, és ő maga is több mint 600 rózsafajtát nemesített. Márk Gergely kertészmérnök szerette a Magyarország történelmére utaló rózsaneveket: az „Árpád-házi Szent Erzsébet emléke” nevet viselő rózsájával aratta a legnagyobb nemzetközi sikert, ezt 2000-ben a Rómában megrendezett rózsaversenyen a park- és futórózsa kategóriában aranyéremmel díjazták. A hazánk leghíresebb rózsanemesítőjéről szóló előadást 6 éves kortól ajánljuk. Időpontok: 2019. augusztus 18., vasárnap 11 óra, 2019. augusztus 18., vasárnap 14 óra, 2019. augusztus 19., hétfő 11 óra, 2019. augusztus 19., hétfő 14 óra, 2019. augusztus 20., kedd 11 óra, 2019. augusztus 20., kedd 14 óra.

Az év vadvirága, a magyar zergevirág

Kedvenc vadvirágaink

Az év vadvirága kezdeményezés megszületése után hamar elérte célját: országos mozgalommá vált, felhívva a figyelmet tucatnyi hazai védett vagy védendő növényfajra. A minikiállítás keretében bemutatjuk azokat a kiemelt vadvirágokat, amelyek 2011 óta elnyerték ezt a címet.

Virágos origami

Nem is olyan nehéz csodaszép, színes virágokat hajtogatni papírból! Próbáld ki te is! Ha lendületbe jössz, virágos medálokat is készíthetsz!

Virágos totó

Tényleg jól ismered a virágokat? Tedd próbára tudásodat!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei