Villanybuszok Komáromból

A kínai BYD megnyitotta elektromosbusz-gyárát Európában

A kínai BYD a komáromi ipari parkban megnyitotta első európai termelőüzemét. Az elektromos buszokat készítő üzemben évente négyszáz jármű előállítását tervezik. A BYD a világ legjelentősebb elektromos buszokat gyártó vállalata, Komáromban 300 embernek adnak majd munkát. A 6,2 milliárd forint értékű beruházáshoz a kormány 925 millió forint vissza nem térítendő támogatást adott. A térségben Magyarországon a legjelentősebb a kínai beruházások súlya: a távol-keleti ország vállalatai 4,1 milliárd amerikai dollár értékben fektettek be Magyarországon és 7400 új állást teremtettek.

Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója beszédet mond a kínai BYD elektromosbusz-gyártó komáromi üzemének avatásán Fotó: MTI/Krizsán Csaba

Isbrand Ho, a BYD Europe ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az itt készülő buszokat Európa nagyvárosaiban fogják használni. A helyi és távolsági buszok mellett később targoncákat és könnyű haszongépjárműveket is gyártanak Komáromban. A több mint 66 ezer négyzetméteres komáromi üzem csupán az első a BYD Európába tervezett gyártólétesítményeinek sorában. A társaság alig két héttel ezelőtt jelentette be egy 80 ezer négyzetméteres, buszgyártásra alkalmas helyszín megvásárlását a Párizstól északra fekvő Beauvais-ban. A tervek szerint a magyarországi gyár állítja elő azon buszok alvázszerkezetét is, amit egy brit partnerkapcsolat keretében az Egyesült Királyságban, valamint a készülő franciaországi gyárban szerelnek össze.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei