Világsztárok a II. Budapesti klasszikusfilm-maratonon

Jobbnál jobb filmekkel, világsztárokkal megkezdődött a II. Budapesti klasszikusfilm-maraton. Esténként a Szent István téren ingyen, több mint 60 örök klasszikust kedvezményes áron az Uránia és Toldi mozikban nézhetünk meg a héten. Budapestre jön Claudia Cardinale, Klaus Maria Bandauer, Jean-Marc Barr és itt találkoznak a világ legjobb filmes szakemberei is.

Mephisto

A II. Budapesti klasszikusfilm-maratonon szeptember 4–9. között láthatunk magyar sci-fit a 30-as évekből, előadást Az aranyember című Jókai regény filmváltozatairól, és betekintést nyerhetünk Abel Gance 10 órás Napóleon-filmjének kalandos restaurálási történetébe is. A maraton a restaurált, Oscar-díjas Mephisto című film vetítésével indult az Uránia Nemzeti Filmszínházban Szabó István Oscar-díjas filmrendező, Koltai Lajos Oscar-díjra jelölt operatőr és a főszereplő, Klaus Maria Brandauer jelenlétében.

80 huszár

Szeptember 5. és 9. között 60 filmóriást láthatunk 500 forintos jegyár mellett (egyebek közt az 2001 Űrodüsszeia, a Ridley Scott Párbajhősök, Federico Fellini 8 és fél, a Pomádé, Milos Forman Amadeus, Mészáros Márta, Sára Sándor és Szabó István restaurált filmjeit). A budapesti Szent István tér szeptember 5-től az ország legnagyobb „mozijává” alakul: ingyen nézhetjük meg Korda Sándor gyönyörű, 1918-as Az aranyemberét Zagar és a Changing Grey zenei kíséretével, szeptember 6-án este Claudia Cardinale színésznő személyes részvételével a Volt egyszer egy vadnyugatot. Szeptember 7-én a Moszkva tér, 8-án pedig A nagy kékség lesz látható a téren a főszereplő, Jean-Marc Barr jelenlétében.

A Budapesti klasszikusfilm-maraton programjában találhatunk felújított némafilmeket is, élő zenei kísérettel, mint W. G. Pabst Pandora szelencéje című filmje, vagy Illés Jenő Mania című német–lengyel koprodukcióban készült filmje Pola Negrivel a főszerepben.

Macskafogó

Az animációs filmek között is találunk filmes csemegéket, ilyen például Jankovics Marcell felújított János vitéze, Richly Zsolt és Jankovics Marcell Háry Jánosa, John Halas Állatfarmja, az Oscar-díjas A légy és a frissen restaurált Macskafogó.

Katinka Faragó – Ingmar Bergman producere – Szabó Istvánnal beszélget a közönség előtt a legendás mesterről, amelyet Bergman gyönyörű Mozart-filmje, A varázsfuvola követ. Katinka Faragó produceri mesterkurzust is tart majd a Fanny és Alexander készítéséről.

Az Osztrák–Magyar Monarchia összeomlása (1918) után éppen száz évvel a Budapesti klasszikusfilm-maraton egyik blokkja a közép-európai „titok” nyomába ered. A középpontban A Grand Budapest Hotel áll és azok a Közép-Európához köthető hollywoodi filmek, melyek Wes Anderson filmjét inspirálták.

Redl ezredes

A II. Budapesti klasszikusfilm-maraton a cannes-i fesztivál Cannes Classics szekciójának is tiszteleg egy bő válogatással. Felújítva, tökéletes kép- és hangminőségben lesz látható Stanley Kubrick filmje, a 2001: Űrodüsszeia, Billy Wildertől A legénylakás, Vittorio de Sicától a Biciklitolvajok és a világ egyik legjobb filmjének tartott Szédülés is Hitchcocktól.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei