Végy egy „csipetnyi” részvényt…

A befektetési alapkezelők számára komoly kihívást jelentettek 2016-ban is a lakossági állampapírok

Elsősorban politikai és nem gazdasági kockázatokkal kell számolniuk 2017-ben a befektetőknek, akiknek a remélt haszon fejében elsősorban a részvénypiacra kell fókuszálniuk.

Tavaly a stagnáló kereslet mellett jelentősen átrendeződött a befektetési alapok piaca Magyarországon. A Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetségének (BAMOSZ) adatai alapján az alapok vagyona mindössze 1,4 százalékkal, 5804 milliárd forintra nőtt. Ezen belül a pénzpiaci és a tőkevédett alapok vagyona zsugorodott, míg az árfolyamvédett, az árupiaci és az ingatlanalapokban komoly tőkebeáramlást észleltek. Nem véletlen, hogy a magyar lakosság továbbra is jellemzően inkább a kevésbé kockázatos befektetési lehetőségeket keresi, így a nemzetközi trendeket is figyelembe véve a hazai befektetési alapok piacán a részvénybefektetéseket is tartalmazó vegyes alapok kerülhetnek előtérbe. Szakértők ugyanis úgy látják, a hazai lakosság tart a legkockázatosabb, tisztán részvényekbe vagy tisztán árupiaci eszközökbe fektető alapoktól, ugyanakkor nem szívesen mond le a hozamról.

 

Kockázatmentesek a lakossági állampapírok

A befektetési alapkezelők számára komoly kihívást jelentettek 2016-ban is a lakossági állampapírok, amelyek kockázatmentesen vonzó hozamot tudtak kínálni. Így nem véletlen, hogy felmerül a kérdés, vajon 2017-ben mibe fektessünk? A közép-kelet-európai régióban és Magyarországon a gazdasági mutatók további részvénypiaci emelkedést jeleznek előre, így a magyar tőzsde tovább emelkedhet 2017-ben. A magyar kötvények mozgását a globális trendek mellett az MNB laza monetáris politikája is befolyásolja, tompítva a hozamemelkedés külső hatásait. Éppen ezért a befektetők számára csak egyet ajánlhatunk: „végy egy csipetnyi részvényt…”

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei