Vegetáriánus fesztivál, nem csak növényevőknek

Életmódhétvége Kőbányán szeptember 8–9-én

Sokakat érdekel a növényi alapú táplálkozás és az erről szóló legújabb orvosi ismeretek, hiszen egyre többen hívei a vegetáriánus, illetve a vegán életmódnak, vagy legalábbis fontolgatják, hogy érdemes lenne kipróbálni. Különösen azok, akik szeretnék megelőzni a cukorbetegséget, a magas vérnyomást, vagy éppen szeretnének kigyógyulni belőle, kíváncsiak arra, hogy mit tehetnek a tudatos táplálkozás érdekében? Budapesten a Kőrösi Csoma Sándor Kőbányai Kulturális Központban 2018. szeptember 8–9-én a 22. Vegetáriánus Fesztiválon minden kérdésükre választ kaphatnak a látogatók – ígérik az ingyenes rendezvény szervezői.

Nem csak növényevőknek lehetnek hasznosak az immár hagyományos, több mint két évtizedes múltra visszatekintő fesztivál programjai, a táplálkozási szakemberek előadásai,  a vegetáriánus ételkóstolók, az öko- és bioszemléletű termékbemutatók, a húsmentes ételreceptek. A rendezvény célja, hogy eloszlassa a vegetáriánus étkezéssel kapcsolatos tévhiteket, és rávilágítson a sok zöldség és gyümölcs fogyasztásának egészségre gyakorolt hatására. A fesztivál szeptember 8-án, szombaton délelőtt nyílik, a szakmai program már délben elkezdődik. Az első előadó dr. Bérczy Judit holisztikus orvos a mellékvese-fáradtság okozta problémákkal foglalkozik: ez lehet például a pajzsmirigy-alulműködés, a túlsúly vagy a meddőség hátterében. Szerinte a vegán életformára való áttérés segíthet a mellékvese regenerálásában. Bánfi Ibolya életmód- és táplálkozási tanácsadó a magas vérnyomás legyőzésére ad praktikus táplálkozási és életmódtanácsokat, receptötleteket, otthon is elvégezhető egyszerű és hatásos vérnyomáscsökkentő praktikákat.

Dr. Hargitai Réka az utóbbi évtizedekben készült epidemiológiai tanulmányok eredményeit ismerteti, a kutatások szerint bizonyos rákfajták kisebb számban fordulnak elő vegán táplálkozás mellett. Szombaton dr. Weixl-Várhegyi László életmód- és táplálkozási tanácsadó és terapeuta előadásában összehasonlítja a 70 évvel ezelőtti és a mai talajviszonyokat, élelmiszer-termelési, -elkészítési és -felhasználási módszereket, valamint a környezeti tényezők változásait, hatásait. A látogatók meghallgathatják Maharishi Bhramananda Yogi előadását is, aki a fűszerek és a gyógynövények gyógyászati előnyeiről beszél. Vasárnap Tóth Gábortól a mindennapi vegán étrend kialakításához kaphatnak tanácsokat, dr. Darnói Tibor holisztikus orvos pedig a testi-lelki-szellemi egyensúly és a táplálkozás összefüggéseire hívja fel a figyelmet. A környezettudatos szemléletű családi rendezvényen, ahová szülőket, nagyszülőket és gyerekeket egyaránt várnak, szó lesz még a gyermekek egészséges táplálásáról, a gluténmentes étrendről, a környezetvédelem és a vegetarianizmus összefüggéseiről is. Személyes konzultációkat folytathatnak természetgyógyászokkal, a „főzőszobában” ínycsiklandó ételek elkészítését tanulhatják meg, de lesz csoportos jóga, relaxációs foglalkozások, zenei és táncprogramok is.

www.egeszsegvar.hu                                                     

Akár ez is tetszhet A szerző további művei