Véget ért a riói karnevál

A koronavírus-járvány nem érte el Brazíliát, ezért százezrek táncoltak az utcákon. A brazil nagyváros világhírű fesztiválján a legjobb szambaiskolák táncosai mérték össze tudásukat. A győzteseket hamvazószerdán hirdették ki.

A karnevál mostani formájának, a zenés-táncos felvonulásnak is lassan százéves hagyománya van Rio de Janeiróban. Az első hasonló eseményt 1928-ban rendezték meg. A kaneváli forgatag minden latin-amerikai országban divatos télbúcsúztató szórakozásnak számít, de a riói esemény kiemelkedik az összes többi közül. A karnevál szórakozás és ünnep. A helyiek is szeretik az év legnagyobb eseményét. A farsangi időszakban összesen 7 millióan ünnepelnek Rióban.

Fergeteges hangulat, lélegzetállító jelmezek. A zenés-táncos ünnep egyik legfontosabb helyszíne a brazil farsang főutcája volt, a több mint másfél kilométeres Sambadrom. Itt mindennap különféle szambaiskolák vonultak fel. A fellépőknek 80 percük volt arra, hogy elkápráztassák a nézőket és a bírákat, akik nemcsak a tánctudást értékelték, hanem a jelmezeket is. A szambaiskolák egész évben erre a produkcióra készültek. A szállodák többségében telt ház volt. Szakértők szerint ez annak is volt köszönhető, hogy Brazíliában még nem ütötte fel a fejét a koronavírus.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei