Vége a terhességnek? – elkészült a mesterséges méh

Folyadékkal teli mesterséges méh kifejlesztésén dolgoznak amerikai orvosok, remélve, hogy az eszköz segít megreformálni a súlyosan éretlen koraszülött babák kezelését, jelentősen javítva a túlélési esélyeiket.

Koraszülött bárányokon végzett vizsgálatokkal a kutatóknak sikerült reprodukálniuk az anyaméhben lévő környezetet és a méhlepény funkcióit, ami lehetővé teszi a tüdő és más szervek kifejlődését. Az alábbi linken videót is láthat az eszközről, csak erős idegzetű olvasóinknak ajánljuk! A felvételeken, melyeken egy átlátszó zacskó látható drótokkal, egy kis bárány mozog. A The Verge cikke szerint a kisbárányok tüdeje és agya is fejlődött, nőtt a szőrük és a szemüket is kinyitották.

A Nature Communications című szaklap aktuális számában ismertetett legfrissebb tesztekben a kutatók hat koraszülött – nagyjából a 23. vagy 24. terhességi hétre megszületett emberi csecsemő fizikai adottságaival rendelkező – bárányt helyeztek a berendezés legújabb prototípusába, ahol az állatok jól fejlődtek. „A magzati tüdő folyadékkal teli környezetben működik. Mi szimuláljuk ezt a környezetet, lehetővé téve a tüdő és egyéb szervek kifejlődését” – mondta Marcus Davey, az egyik kutató.

Még sci-fi a következő lépés

Kecsegtető eljátszani azzal a gondolattal, hogy külső méhekben fejlődnek a babák, amivel a szülés veszélyeitől meg lehet óvni a nőket – írja a The Verge. Ugyanakkor a science fiction világa azt gondolni, hogy meg lehet fogni egy embriót és a korai fejlődési szakasz után bele lehet rakni egy gépbe, anélkül hogy az anya meghatározó szereplő legyen – fogalmazott Alan Flake, a Philadelphiai Gyermekkórház sebésze, az új eszköz kifejlesztésén dolgozó csapat vezetője.

Komoly esélyt jelent a mesterséges méh

A kutatók célja olyan mesterséges méh kifejlesztése volt, amelyben a súlyosan éretlen koraszülött babák átvészelhetik az életben maradásuk szempontjából kulcsfontosságú heteket, mígnem a 28. hetet átlépve jelentősen javulnak a túlélési esélyeik. A szakemberek három éven át dolgoztak a most bemutatott mesterséges méhen és reményeik szerint az eszköz tíz év múlva már bevethető lesz.

Flake és csapata jelenleg a rendszer finomításán dolgozik, majd az eszköz méretét is csökkentik, tekintve, hogy egy újszülött baba nagyjából harmad akkora, mint egy koraszülött bárány.

Első körben a koraszülötteken segíthet

Az Egyesült Államokban évente nagyjából 30 ezer súlyosan éretlen – a 23. és a 26. terhességi hét között a világra jövő – baba születik. Ebben a korban az emberi csecsemő valamivel több mint 500 grammot nyom, a tüdeje még képtelen megbirkózni a levegővel és nagyon alacsonyak az életben maradás esélyei.

A nagyon éretlen babák halálozási aránya 70 százalékhoz közelít. Azok az újszülöttek, akik életben maradnak, egész életen át tartó problémákkal küzdhetnek.

„Ezeknek a csecsemőknek azonnal hídra van szükségük az anyaméh és a külvilág között” – mondta Alan Flake.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei