Vége a monstre Don Quijote-forgatásnak

Terry Gilliam, a Monty Python-csoport egykori tagja 17 év után befejezte újabb nagy művét

A 76 éves brit színész-filmrendező végre-valahára befejezte Az ember, aki megölte Don Quijotét című filmje forgatását, ugyanakkor Portugáliában azzal vádolják a stábját, hogy forgatás közben megrongálta az ország legjelentősebb történelmi és kulturális emlékhelyét, a 12. századi Krisztus-rendi kolostort a közép-portugáliai Tomarban.

Terry Gilliam, a Monty Python-csoport egykori tagja a közösségi médiában jelentette be, hogy végeztek a számos balszerencse kísérte Cervantes-feldolgozás felvételeivel Spanyolországban és Portugáliában. A Gyalog galopp, a Brian élete és a 12 majom rendezője csaknem három évtizede dédelgette filmtervét a búsképű lovagról, a forgatás végül csak a hetedik nekifutásra, 2000-ben kezdődött el, de az is többször elakadt egy szinte példátlan pechsorozat következtében.

Don Quijote és Sancho Panza Fotó: MTI/Varga György

A 2000-ben kezdett forgatást a NATO-repülőgépek folyamatos dübörgése, a főszerepet alakító Jean Rochefort hátsérülése és a felvételek helyszínét mocsárrá változtató, a felszereléseket megrongáló özönvízszerű esőzés lehetetlenítette el. Ebben a szereposztásban még Johnny Depp és Vanessa Paradis is helyet kapott. A sorozatos balszerencsét a Lost in La Mancha című 2002-es dokumentumfilmben örökítették meg, ezt eredetileg werkfilmnek szánták, de végül nem a 30 millió euróból tervezett játékfilm elkészüléséről, hanem el nem készüléséről szólt.

Terry Gilliam brit rendező a 70. Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon Fotó: MTI/EPA/Andrea Merola

A 2000-es nagy kudarc után Gilliam átdolgozta a forgatókönyvet, olcsóbb és egyszerűbb változattal állt elő, folyton változott a szereposztás is. Az elkészült változatban Adam Driver amerikai színész alakít egy reklámmenedzsert, aki visszatér Spanyolországban, ahol találkozik az önmagát Don Quijoténak képzelő öregemberrel (Jonathan Pryce). Több spanyol színészen kívül szerepet kapott a filmben Olga Kurylenko és Stellan Skarsgard is.

A végül 16,6 millió euróból megvalósult produkció szabadon bánik a cervantesi alapanyaggal, időutazás a 21. század és a 16. század között.

Portugáliában a kulturális örökség megóvására hivatott hatóság vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, valóban Terry Gilliam filmjének forgatása közben rongálódott-e meg az ország egyik legféltettebb kincse, a tomari Krisztus-rendi kolostor, amely a 12. században épült a templomos lovagoknak. Az RTP köztévé szerint a filmesek megrongált falakat, széttört tetőcserepeket és gyökerestül kitépett fákat hagytak maguk után.

A templomos lovagok egykori erődkolostora, a Krisztus zárdája, amely 1157-től szolgált a Szentföldre induló és onnan hazaérkezett lovagok otthonául, vallási székhelyéül  Fotó: MTI/Jászai Csaba

Akár ez is tetszhet A szerző további művei