Vb: Oroszország nagy lépést tehet a nyolcaddöntő felé

A házigazda orosz labdarúgó-válogatott nagy lépést tehet a nyolcaddöntőt érő továbbjutás felé, ha a világbajnokság második fordulójának első, keddi mérkőzésén legyőzi Egyiptomot, amire a statisztikai mutatók alapján jó esélye mutatkozik.

A Szovjetunió felbomlása után az orosz együttes három vb-n (1994, 2002, 2014) vehetett részt, de még egyszer sem sikerült továbbjutnia a csoportkörből.

A két együttes eddig öt alkalommal találkozott egymással – háromszor 1955 decemberében, majd kétszer 1988 februárjában –, és az egyiptomiak mindannyiszor vereséget szenvedtek az akkor még szovjet együttestől. Oroszországban egyik találkozót sem tekintik hivatalosnak.

A vb-k történetében az orosz csapat még veretlen afrikai ellenféllel szemben, az egyiptomi meg nyeretlen európai rivális ellen. Az oroszok mérlege három győzelem és egy döntetlen, míg az egyiptomiaké két döntetlen és két vereség.

Az észak-afrikai együttes sorozatban hét mérkőzés óta képtelen győzni – három döntetlen és négy vereség –, a vb-k történetében már öt találkozón nyeretlen – két döntetlen és három vereség –, amelynél rosszabb mutatóval csak Honduras (9), valamint Bolívia, Új-Zéland és El Salvador (6–6) rendelkezik.

Az első fordulóban az oroszok a torna nyitómérkőzésén könnyedén, 5:0-ra győzték le Szaúd-Arábiát, Egyiptom viszont kikapott Uruguaytól. Igaz, utóbbi találkozón csak a 89. percben született az egyetlen találat. Csercseszov sérülés miatt nem számíthat Alan Dzagojevre, akit az első mérkőzésen már a 24. percben le kellett cserélni, de olyan nagyon aggódnia sem kell az edzőnek, hiszen a helyére beállt Gyenyisz Cserisev kétszer is eredményes volt.

Az egyiptomiak legnagyobb sztárja, a májusi Bajnokok Ligája-döntőben vállsérülést szenvedett Mohamed Szalah csak a kispadon ült Uruguay ellen – és a kapitány ígérete ellenére mégsem került sor a játékára –, a továbbjutás szempontjából sokkal fontosabb, szentpétervári mérkőzésen azonban minden bizonnyal a kezdőben kap helyet, hiszen már pénteken is játékra alkalmas állapotban volt.

A orosz és az egyiptomi válogatott mérkőzése 20 órakor kezdődik, a játékvezető a paraguayi Enrique Cáceres lesz.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei