Vb: Márquezt feldobta az ötödik vb-je

Rafael Márquez, a mexikói labdarúgó-válogatott 39 éves játékosa elárulta: nagy érzelmi lökést kapott azzal, hogy a futballtörténelem harmadik játékosaként ötödik Márquezán is pályára léphetett.

A címvédő Németország ellen 1:0-ra megnyert vasárnapi mérkőzés után – amelyen a 74. percben csereként állt be – a védő elárulta: a vb hátralévő részére nagy érzelmi többletet kapott azzal, hogy sor került a játékára, de a találkozón nem gondolt arra, hogy már az ötödik vb-jén szerepel.

„Csupán egy pillanatra éreztem a nyomást” – mondta Márquez, aki azt is hozzátette, hogy becserélését követően a mexikói védelemben állandóan a játék közelében lehetett, és így a feladatára kellett koncentrálnia.

Márquez előtt honfitársa, Antonio Carbajal, valamint a német Lothar Matthäus játszott öt vb-n. Rajtuk kívül még az olasz Gianluigi Buffon volt öt vb-n kerettag, de a kapus „csak” négy tornán lépett pályára.

Márquez a győztes mérkőzésről elárulta: nem hitték, hogy a 35. percben megszerzett előnyüket a lefújásig meg tudják őrizni, és az elég lesz a sikeres bemutatkozáshoz.

„A mi kultúránk pesszimista beállítottságú, de szívós a mentalitásunk” – emelte ki Márquez.

A védő 23 évesen 2002-ben játszott az első vb-jén, a mexikói válogatott számára – csakúgy, mint a legutóbbi hat alkalommal – a nyolcaddöntő jelentette a végállomást.

Márquez 1997-ben mutatkozott be a válogatottban, amelyben a nemzetközi szövetség (FIFA) statisztikája szerint már 145 alkalommal lépett pályára. A védő 2003-tól a Barcelona játékosa volt, amelynél hat és fél idényt töltött. A mostani vb-keretbe a mexikói Atlas labdarúgójaként került be, és többször tett arra utalást, hogy a torna után visszavonul.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei