Vb: Az igazi kupa 20 millió dollárt ér, másolatot kapott a bajnok

A vasárnap zárult oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntősei egy 36,8 centiméter magas, 6142 gramm súlyú serlegért csatáztak.

A becslések szerint a 20 millió dollár értékű kupát 18 karátos aranyból készítette 1971-ben egy olasz szobrász, Silvio Gazzaniga. Először Franz Beckenbauer emelhette magasba az 1974-ben világbajnok német válogatott csapatkapitányaként.

A trófeát kizárólag a nyitómérkőzésen és a döntőben láthatták a szurkolók, a világesemények közötti időszakokban pedig a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) zürichi székházában egy páncélszekrényben őrzik. A győztes válogatott egy bronzból készült aranyozott másolatot tarthat meg.

A valódi kupára az összes győztes nevét bevésik, 2038-ban azonban várhatóan új serlegre lesz szükség, mert addigra nem marad szabad hely az aranyérmesek számára.

Jules Rime Kupa

A trófea elődje, a Jules Rimet Kupa egy vándorserleg volt, melyet a győztes mindig négy évig birtokolhatott. Brazília az 1970-es, mexikói világbajnokságon aratott harmadik sikere után végleg megkapta a trófeát, melyet a dél-amerikai ország labdarúgó-szövetségének székházában őriztek 1983-ig. Harmincöt évvel ezelőtt ismeretlen tettesek ellopták, azóta sem került elő.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei