Vasárnap jön a Kékszalag visszavágója

Litkey Farkas immár Európa-bajnokként vág neki az újabb versenynek

Az ország leggyorsabb vitorlásai szállnak vízre szombaton és vasárnap a Balatonon az első alkalommal kiírt Volvo High Tech Regattán, amely a Kékszalag visszavágójának is tekinthető.

A Kékszalag-címvédő Litkey Farkas vezette Festipay ismét megmérkőzik a többi csúcskategóriás katamaránnal, így a Kékszalag-rekorder idén második Opel Fifty-Fiftyvel, a harmadik Black Jackkel, a negyedik Eurovittel, a hatodik Extreme Sailing Teammel, a hetedik The Reddel, a nyolcadik RSM-mel, a kilencedik Evergreennel és a tizedik Bogival.

Litkey Farkas Festipay nevű katamaránja idén előbb megnyerte a 49. Kékszalag Erste World Nagydíjat, majd utána az Európa-bajnokságon sem talált legyőzőre    Fotó: MTI/Szántó Áron

Ráadásul Litkey igencsak nagy formában van. Másfél héttel 13. Kékszalag-győzelme után aranyérmet nyert csapatával a Soling Európa-bajnokságon Olaszországban. A Garda-tavon rendezett kontinensviadalon 11 nemzet 37 hajója vett részt, köztük négy magyar. A kétszeres világbajnok Litkey-csapat, Vezér Károllyal és Weinhardt Csabával, már az első naptól kezdve vezetett összetettben, előnye a folytatásban folyamatosan nőtt. Wossala György fiával, Wossala Kristóffal, valamint Németh Péterrel az 5. helyen végzett, a Varjas Sándor, Kovácsi László, Meretei Gábor trió a 9. helyen zárt, míg a Szűcs István, Gyulai Gábor, Szűcs Péter hármas a 29. lett a nem olimpiai hajóosztály Eb-jén.

Szombaton is lesz verseny

A katamaránok mellett a leggyorsabb egytestűeknek számító Liberák is rajthoz állnak szombaton Alsóörsön, vasárnap pedig Balatonfenyvesen.

A 49. Kékszalag Erste World Nagydíj után a hétvégén újra összecsapnak a legjobb vitorlázók    Fotó: MTI/Szántó Áron

„Az ország leggyorsabb vitorlásai szállnak vízre szombaton és vasárnap a Balatonon az első alkalommal kiírt Volvo High Tech Regattán, amely a Kékszalag visszavágójának is tekinthető. Magyarországon rohamosan nő a magas technikai felszereltségű, rendkívül gyors vitorlások száma, ugyanakkor ezeknek a hajóknak nemcsak idehaza, de Európában sincs elég versenyzési lehetőségük, speciális igényeik miatt. A hagyományos versenyeken ezeket a hajókat csak pár percig látni, mivel a nagy sebességük miatt azonnal eltűnnek a nézők szeme elől, ezáltal a médiumok számára is követhetetlenek. A Volvo High Tech Regattával egy olyan verseny meghonosítása a cél, amely a versenyzők, a nézők és a médiumok szempontjából is élvezhetővé teszi ezeknek a gyors hajóknak a látványát” – tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

Maga a verseny ötlete, a Bavaria Magyarország ügyvezetőjének Lange Péternek a fejéből pattant ki, hogy két új kikötő összekötésével egy olyan meghívásos versenyt szervezzenek, melyen csak a leggyorsabb hajók indulnak.

“Balatonfenyves és Alsóörs között valóban a leggyorsabb vitorlásoknak rendezik ezt a regattát. Külön öröm, hogy ezzel a versennyel eggyel nőtt azon viadalok száma, ahol ezek a hajók elindulhatnak. Nem titok, jómagam is részt veszek a regattán, bízom abban, hogy az élmezőnyben fogunk végezni” – jelentette ki Lange Péter.

Korábbi cikkünket a Kékszalagról ITT olvashatja, a győztessel készült interjút pedig ITT.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei