Az aszályok sem lokális problémák, mint hittük

Vándorlás

A hurrikánokhoz hasonlóan gyakran az aszályok is „vándorolhatnak” kontinenseken át, egy sávban pusztaságot hagyva maguk után.

Ezek a „vándorló aszályok” hatalmas károkat okozhatnak a mezőgazdaságban és humanitárius problémákhoz vezethetnek – fejtik ki osztrák szakértők a Geophysical Research Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmányukban.

Az amerikai Princeton Egyetem közreműködésével a Bécs közelében lévő laxenburgi Alkalmazott Rendszerelemzési Nemzetközi Intézet (IIASA) kutatói 1420 aszály adatait elemezték ki, melyek 1979 és 2009 között alakultak ki világszerte.

Hónapok és évek

„Legtöbbjük nagyjából azon a területen maradt, ahol elkezdődött, 10 százalékuk azonban 1400–3100 kilométert tett meg” – írják az IIASA kutatói, akik kiemelték: az aszályok így nem lokális problémák, ahogy eddig hitték, hanem a hurrikánokhoz hasonlóan vándorolhatnak. Ehhez viszont hónapokra, vagy akár évekre is szükségük van, nem csak napokra vagy hetekre.

 

Bevett útvonalak

Az egyes kontinenseken akadnak iránysávok, melyeken a különböző aszályok hasonló utat járnak be. Az Egyesült Államok délnyugati részén például északi irányba mozdulnak, míg Ausztráliában két fő irányuk van: a keleti partoktól északnyugati irányba és a központi síkságoktól északkelet felé.

Jobban fel lehet készülni

A szakértők szerint továbbra is nehézséget okoz megjósolni az aszály kialakulását, a kutatók által alkalmazott új modellel azonban jobban megbecsülhető, hogyan terjednek tovább. Ezáltal új lehetőségek nyílnak a károk kezelésének megtervezésére.

(MTI)

Akár ez is tetszhet A szerző további művei