Van, amit sosem késő elkezdeni

Az öngondoskodás és a hosszú távú, például nyugdíjcélú és egészségmegőrzést segítő megtakarítások terén bőven van tér a fejlődésre, különösen a fiatalok ösztönzése a fontos – derült ki a Pénztárszövetség szeptember végi konferenciáján.

A Pénztárszövetség hagyományos éves konferencián Kravalik Gábor elnök ismertette a szervezet legújabb kutatásának eredményeit, amelyek szerint az emberek jelentős része szorong a jövő miatt. Az időskori anyagi nehézségektől minden második ember tart. A megkérdezettek nagyjából fele szokott a különféle nyugdíjas évekkel kapcsolatos gondolatokkal foglalkozni, ezek közül is leginkább azzal, hogyan fogják az egészségüket idős korukban megőrizni (57%). Ezzel szemben jóval kevesebben vannak, akiknek valamilyen konkrét tervük is van az adott témával kapcsolatban, jellemzően 20% alatt van ez az arány. A legtöbbeket mozgósító téma a megtakarítás elkezdése és a szabadidő eltöltése, de még ezeket is épp csak minden ötödik ember tervezte meg. Ehhez képest az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítással rendelkezők a későbbi időskorukkal kapcsolatban jóval tudatosabbnak bizonyulnak. Mindazonáltal általában nézve is a legtöbben tisztában vannak azzal, hogy érdemes takarékoskodni a nyugdíjas évekre és az egészség megőrzésére. Öt éve az emberek harmada nyilatkozta azt, hogy félretesz valamennyit, az idén már 56 százalékuk mondta ugyanezt, ez pedig kedvező változás és a pénztárak teljesítményét is jól mutatja, egyúttal a bizonyítja a Pénztárszövetség társadalmi felelősségvállalás, a pénzügyi tudatosság fejlesztése terén tett erőfeszítéseit.

A megtakarítási konstrukciók közül a pénztárak jól állnak a Pénztárszövetség felmérése szerint. A nyugdíjcélú megtakarítási formák közül a legtöbb embernek az önkéntes nyugdíjpénztár jutott az eszébe, 78 százalékuk említette. Továbbra is az önkéntes nyugdíjpénztárakat tartják a megtakarítási termékek között messze a legmagasabb arányban költséghatékonynak, a megkérdezettek 45 százaléka volt ezen a véleményen. Összességében nyugdíjcélra a 18–59 éves aktív lakosság több mint fele – 56 százaléka – takarékoskodik valamilyen formában, és akik nem, azok továbbra is elsősorban anyagi helyzetükkel indokolták ezt. Éppen ezért fontos a munkáltatók szerepe, akik a hozzájárulásukkal olyan emberek előtt is megnyithatják a pénztári megtakarításhoz vezető utat, akiknek nincs meg az ehhez szükséges pénze. Ráadásul a munkáltatói hozzájárulás után a tagok igénybe vehetik a már említett évi 20 százalékos, maximum 150 ezer forintos adókedvezményt. Ez a lehetőség pedig nagy szerepet játszott abban, hogy a második negyedévben a Pénztárszövetséggel együttműködő kasszáknál az első negyedévhez képest jelentősen nőtt a munkáltatói hozzájárulások összege.

A Pénztárszövetség szerint sosem késő elkezdeni a spórolást!

https://youtu.be/_pkggYVjdiQ

Akár ez is tetszhet A szerző további művei