Utoljára küldött a Szaturnuszról képeket a Cassini

A Szaturnuszhoz 2004-ben érkezett Cassini űrszonda több mint 453 ezer képet küldött a Földre a Naprendszer második legnagyobb bolygójáról, annak gyűrűiről és holdjairól. Az utolsó felvételeket órákkal az előtt juttatta el, hogy megsemmisült volna a Szaturnusz gázlégkörében.

„Ezek a felvételek olyanok, mint amikor utoljára körülnézel a házadban vagy a lakásodban, mielőtt elköltözöl onnan. Körbesétálsz az alsó szinten, majd felmész a felsőre, végighúzod az ujjaid a lépcsőkarfán, körülnézel régi szobádban, és előbukkannak az elmúlt évek emlékei” – mondta Linda Spilker, az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) pasadenai bolygókutatási laboratóriumának munkatársa, a Cassini-program egyik felelőse.

Így néznek ki közelről a Szaturnusz gyűrűi   Forrás: NASA

„A Cassini hasonló módon utoljára néz körül a Szaturnusz rendszerében, amely 13 éven át volt az otthona. És az általa küldött képekkel szívmelengető emlékek érkeznek a Földre” – tette hozzá a kutató az űrszonda megsemmisülése előtt.

Cassini a Szaturnusz Titán nevű holdját is lefotózta   Fotó: NASA

A Cassini az utolsó képeket a Titan és az Enceladus holdakról, a Szaturnusz északi féltekéjén lévő hatszögletű légköri képződményről, valamint a gyűrűkbe ágyazott, Peggy nevű objektumról készítette.
A Szaturnusz vizsgálatára tervezett Cassini–Huygens-űrszondát 1997. október 15-én indították. Az anyaszonda, a Cassini feladata az volt, hogy a Szaturnusz körül keringve vizsgálja a bolygót, valamint annak gyűrű- és holdrendszerét. A szondapáros 2004. július 1-jén állt pályára a Szaturnusz körül. A Huygens 2004. december 25-én vált le az anyaszondáról, majd 2005. január 14-én sima leszállást végzett a bolygó egyik holdja, a Titan addig teljesen ismeretlen felszínére.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei