Útmutató, mi, hol és meddig tart a vb-n

Pénteken rajtol Magyarország eddigi legnagyobb sporteseménye, a FINA-világbajnokság: az olimpia, a foci-vb és Eb után ez az emberiség negyedik legnagyobb nézettségű sporteseménye. Eredetileg a mexikói Guadalajarában rendezték volna, de a város 2015 februárjában visszalépett. Példátlan módon Magyarország egy hónappal később átvállalta a rendezést, és rohammunkában kezdődött a kivitelezés. Ekkora világesemény esetében még soha nem fordult elő, hogy egy ország ilyen rövid határidőre vállalja a házigazda szerepet. Bemutatjuk az öt helyszínt.

Balatonfüred – VII. 15–21.

A Balaton a vízi sportok jól bejáratott helyszíneként a nyílt vízi úszók számára egy igazi paradicsom. A versenypályát a Tagore sétány közelében, a balatonfüredi kikötőnél alakították ki, tökéletes látványt nyújtva mind a versenyre, mind pedig a Tihanyi-félszigetre. Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava a résztvevőknek kellemes és biztonságos vízhőmérsékletet ígér.

A nyílt vízi úszás helyszíne Balatonfüreden   Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A Balaton déli (sekélyebb) és az északi (mélyebb, úszásra és vitorlázásra alkalmas) partjai közül az utóbbi területén található a tó legrégebbi fürdővárosa, Balatonfüred. A város legjellegzetesebb látképei a fehér vitorlák, a kikötő a Kisfaludy gőzös hajóval, a Tagore sétány hattyúival, valamint a csodás Tihanyi-félsziget és az apátság. Itt található a balatoni vitorlázás központja, és szintén Balatonfüredről indul Európa leghosszabb tókerülő vitorlás versenye, a Kékszalag. Ha már sport: 2014 szeptemberében itt tartották meg a junior nyílt vízi úszó-világbajnokságot, 2015-ben pedig a 10 kilométeres nyílt vízi úszómaraton világversenye startolt el Balatonfüredről. A majd 200 kilométeres balatoni bringakörút nemcsak áthalad Füreden, de jelentős állomása is.

Megérkeztek a külföldiek is a nyílt vízi úszás helyszínére   Fotó: MTI/Bodnár Boglárka

A város emblematikus épülete a Szívkórház. Többek között a Nobel-díjas hindu költő, Rabindranath Tagore is itt nyerte vissza az egészségét, s mint annyian mások, ő is beleszeretett ebbe a csodálatos városba, mely hálából a legszebb sétányát nevezte el róla. A sétány – ahonnan a nyílt vízi úszás rendezvényeit követhetik nyomon a 2017-es világbajnokság alatt – teljesen megújult, elegánsan és méltóságteljesen nyúlik el a vízparton árnyat adó fákkal és kanyargós ösvényekkel.

Batthyány tér / Duna-part – VII. 28–30.

Az óriás toronyugrás versenyét a Batthyány tér dunai partszakaszánál felállított ideiglenes medencében, Budapest lélegzetelállító épületével, a Parlamenttel szemközt rendezik meg.

Az óriástorony-ugrás a Batthyány térnél lesz   Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyarország első miniszterelnökéről elnevezett tér a FINA-világbajnokság egyetlen budai helyszíneként szolgál majd, amit a turisták nemcsak egyedi, történelmi jelentőségű épületei (Szent Ferenc Sebei-templom, Szent Anna-plébánia, vásárcsarnok), hanem a fantasztikus dunai panoráma miatt is előszeretettel keresnek fel. A tér tulajdonképpen már 2003-ban bekapcsolódott a nemzetközi sportéletbe, hiszen akkor rendezték meg először a Duna felett a Red Bull Air Race repülőverseny-sorozat magyarországi viadalát, melyet tízezrek figyeltek a partról.

27 méteres állványzatról ugranak majd a férfiak  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Batthyány tér 2017 nyarán a FINA-világbajnokság egyik leglátványosabb versenyszáma, az óriástorony-ugrás helyszíne lesz, ahol a férfi versenyzők 27, a nők pedig 20 méter magasról ugranak a mélybe!

Duna Aréna – VII. 14–30.

Budapest legújabb látványossága a Duna Aréna a 2017-es FINA-világbajnokság fő helyszíne és ékköve lesz. Az úszó és vizes sportok világszínvonalú komplexumának – két olimpiai méretű medencével és a versenyek alatt több mint 12 000 nézőt meghaladó befogadóképességével – kivitelezése rekordidő alatt, kevesebb mint két év alatt épült fel.

A Duna Aréna kívülről  Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A Duna Aréna alapvetően két létesítményből áll: egy kb. 6000 fős befogadóképességű alapépületből és egy, a 2017-es FINA-világbajnokság idejére épülő, ideiglenes lelátókat és kiszolgálólétesítményeket magában foglaló időszaki létesítményből. Az alapépület úgy lett megtervezve, hogy az ideiglenes létesítmények utólagos elbontása után is méltó ékköve legyen Budapestnek. Fontos kiemelni, hogy a környezettudatos és fenntartható szemlélet határozta meg a kivitelezést, hisz az elbontandó elemek jelentős részét más helyszíneken használják fel. Alapvető célként fogalmazták meg, hogy a tervezett végleges épület önmagában is ki tudja szolgálni a Magyar Úszó-, Vízilabda-, Szinkronúszó- és Műugró Szövetség igényeit.

Impozáns belülről is  Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Mindemellett a Duna Aréna lehetőséget nyújt majd a nagyközönség számára is mind a vízi sportok űzésére, mind pedig a létesítményben megvalósítható kikapcsolódásra (vízi torna, vízi aerobik stb.). Természetesen az is cél, hogy ezen funkciók kiszolgálása mellett integrálódjon a Dagály strandfürdő napi működésébe, így lehetőség nyíljon arra, hogy a strandfürdő, illetve az úszókomplexum látogatóközönsége mind a két létesítményt együttesen tudja használni.

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda – VII. 16–29.

A Magyarország első olimpiai bajnokáról elnevezett létesítményt 1930-ban építették. Legendás vízilabda-generációk sora edzett itt. Tehetségük és kitartó munkájuk gyümölcseként kilenc alkalommal lettek olimpiai bajnokok, illetve három alkalommal aranyérmesek a korábbi FINA-világbajnokságokon. A Margitszigetet és ezt a páratlan vízilabdaközeget még a külföldi játékosok is a sportág Mekkájaként tartják számon, ahol egyszerre különleges és dicsőség vízbe szállni.

Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda a Margitszigeten kibővített lelátókkal várja a pólósokat Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A fedett uszodát 1930-ban építették az első magyar olimpiai bajnok, Hajós Alfréd tervei alapján. Az első külső medence és a műugró-létesítmény 1937-ben készült el, azóta többször átalakították és bővítették a margitszigeti sportuszodát. A 2006-as úszó Európa-bajnokság előtt egy újabb 50 méteres nyitott medencével és műugrómedencével bővült a komplexum. Ez az új rész a korábbi mesteredző, Széchy Tamás nevét viseli.
A Hajós Alfréd Nemzeti Sportuszoda számos világversenynek adott otthont az elmúlt évtizedekben. A szurkolók többsége biztosan emlékszik még a 2001-es vízilabda-, illetve a 2006-os és a 2010-es úszó Európa-bajnokság izgalmas csatáira és magyar sikereire. De rendeztek már öttusa-világbajnokságot (1954, 1999), vízilabda Bajnokok Ligája-döntőt is a Margitszigeten, és évek óta ez a helyszíne a nyári nemzetközi vízilabdatornáknak.

 

A női és a férfi vízilabdások csobbannak itt  Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

 

A „Hajós” – ahogy sportnyelven hívják – a vizes sportok hazai központja. A legjobb magyar úszók, vízilabdázók, szinkron- és búvárúszók, műugrók, öttusázók és triatlonosok közül sokan itt készülnek fel a hazai és nemzetközi versenyekre. A Hajós Alfréd uszoda aulájában márványtáblákon olvasható a vizes sportágak magyar olimpiai és világbajnokainak neve. Bízunk benne, hogy a 17. FINA-világbajnokságot követően újabb bajnokokkal bővül a már most is illusztris társaság listája.

Városligeti-tó – VII. 14–22.

A szinkronúszóversenyeket az UNESCO világörökségeként számon tartott Hősök tere szomszédságában, a Városligeti-tavon rendezik meg. Ez a fantasztikus helyszín egyszeri és megismételhetetlen élményt kínál, köszönhetően a különleges környezetnek, a klasszikus épületeknek és a versenyek impozáns hátteréül szolgáló Vajdahunyad várának.

Medence Vajdahunyad várral   Fotó: MTI/Illyés Tibor

A Városligeti-tavat egyébiránt az 1830-as évektől használták a gyerekek és a felnőttek telente csúszkálásra. A Műjégpálya mindig is fontos szerepet töltött be a sportolni vágyók körében, hiszen az 1900-as évek óta minden télen itt szórakozott a főváros apraja és nagyja. A Műjégpálya számos téli sporteseménynek adott már otthont, köztük a 2012-es teljes körű felújítást követően a gyorskorcsolyázók Európa-bajnokságának. Azonban most, a nagy sikerű Jégvarázs mesefilm cselekményéhez hasonlóan a jég vízzé változik, otthont teremtve a világ legjobb szinkronúszói számára.

A  szinkronúszók versenyeinek helyszíne a Városligetben a Vajdahunyad vára mellett  Fotó: MTI/Illyés Tibor

A 2017-es FINA-világbajnokságon két mobilmedence kialakításával rendkívüli premiernek lehetünk tanúi, amihez festőien szép környezet adja majd a díszletet a Hősök tere monumentális emlékműcsoportjával és a pálya szomszédságában a Vajdahunyad várával.

Szabadidővel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: szabadidő

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei