Utazás kiállítás és Boat Show, 2020. II. 27.–III. 1.

Negyven ország, kétszázötven kiállító, húszezer négyzetméter, díszvendég Olaszország és Eger

Az idén immár 43. alkalommal rendezik meg az Utazás kiállítást és Boat Show-t Budapesten. Az ország és a régió legjelentősebb nemzetközi turisztikai seregszemléje február 27. és március 1. között várja a látogatókat a Hungexpo Budapesti Vásárközpontjában – jelentette be a rendezvény sajtótájékoztatóján Tihanyi Klára, a főszervező Hungexpo Zrt. stratégiai és üzletfejlesztési igazgatója.

– A Budapesti Vásárközpontban az idén 20 ezer négyzetméteres területen negyven ország több mint kétszázötven kiállítója mutatja be desztinációit, szolgáltatásait és termékeit. A kiállítás belföldi díszvendége ezúttal Eger és térsége, a külföldi pedig Olaszország. A nagymúltú rendezvénysorozat idei fő témája az aktív kikapcsolódás, mottója a kultúra és a vallás – emelte ki tájékoztatójában az igazgató. – A kiállítás négy napja alatt a látogatók inspirációt gyűjthetnek közelgő utazásaikhoz, megismerhetik a különböző országok kultúráját és ízeit. Bevált, hogy az Utazás kiállítást a Budapest Boat Show-val együtt rendezik meg. Tihanyi Klára szerint így az Utazás kiállítás rendezvényeire látogatók száma elérheti a 40 ezret.

Idei újdonság, hogy a kiállítás első szakmai napján megrendezik a CheckINN Turisztikai Karrier Expót. A Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány kezdeményezésének célja, hogy olyan fórumot biztosítson, ahol mind az álláskeresők, mind pedig a munkavállalókat kereső cégek és oktatási intézmények egymásra találhatnak. A rendezvény 1000 négyzetméteres területén az első alkalommal több mint 40 cég mutatkozik be.

A nemzetközi trendeknek megfelelően a kiállítás egyik központi témája az aktív kikapcsolódás – hangsúlyozta Tihanyi Klára. Mint elmondta, harmadik alkalommal rendezik be az Utazás kiállításon a több standból álló aktív szigetet, amely négy aktív kikapcsolódási forma köré szerveződik: a kerékpározás, a gyalogtúrázás, az evezés és a nyaralóhajózás. Érdekesség, hogy a Nemzeti Sportügynökség standján az érdeklődők virtuálisan végigkerékpározhatnak a Giro d’Italia útvonalán is. A kiállítás nagyszínpadán ezúttal is színes forgatag, zenés, táncos és gasztronómiai előadások szórakoztatják a közönséget.

Ezt követően a sajtótájékoztatón Massimo Rustico, a díszvendég Olaszország budapesti nagykövete elmondta, hogy a két ország gyümölcsöző kapcsolatainak alappillére a turizmus: Olaszországból minden évben jelentős számú turista érkezik Magyarországra, és ez fordítva is igaz.

Giovanni Bastianelli

Giovanni Bastianelli, az Olasz Nemzeti Turisztikai Hivatal ügyvezető igazgatója arról beszélt, hogy megtiszteltetés számukra a kiállítás külföldi díszvendégtisztsége. Az Olaszországba látogató magyar turisták száma négy százalékkal nőtt tavaly, az idén ötszázalékos növekedést várnak. Budapestről már 13 olasz városba indulnak repülőjáratok – hívta fel a figyelmet. Terjék Máté, az olasz Enit Budapesti Képviseleti Iroda munkatársa kiemelte: az Utazás kiállítás fókuszában lévő kulturális és vallási turizmus Olaszország további értékeit is lehetővé teszi bemutatni. A kiállításon a történelmi városaikra, műemlékeikre és zarándokhelyeikre is szeretnék felhívni a látogatók figyelmét.

Minczér Gábor, Eger alpolgármestere kifejtette, hogy a város  meghatározó szerepet tölt be Magyarország turizmusában: 2013–2019 között 71 százalékkal nőtt a vendégéjszakák száma, tavaly elérték a 700 ezret. A látogatottsággal együtt jelentősen bővült a szálláshelyek száma is, ugyanakkor megújult a belváros, új kerékpárutakat építettek, és rekonstruálták az egri várat is. Mirkóczki Zita, a kulturális ügyek alpolgármestere azt hangsúlyozta, hogy Eger immár négy évszakos úti cél, szinte minden hétvégére jut valamilyen rendezvény, fesztivál. A kiállítási standon a programkínálatból és a híres egri borokból ízelítőt kapnak a látogatók.

A látogatókat az Utazás kiállításon két hagyományos nyereményjáték is várja, a fődíjak igazán kecsegtetőek: két fő részére szóló kanári-szigeteki félpanziós szállás, egyhetes olaszországi nyaralás és egy egri hosszú hétvége, melyet a kiállításon a játékban részt vevők között utólag sorsolnak ki. A Pecsételj és nyerj! játékon egyhetes, két főre szóló egyiptomi út lesz a fődíj.

Kollár Lajos

A sajtótájékoztatón Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke a 29. Budapest Boat Show látnivalóit ismertette: az idén a tavalyinál ezerrel több, 7100 négyzetméteren csaknem 130 vitorlással, motoros és elektromos hajóval, technikai felszerelésekkel, számos eszközzel várják az érdeklődőket a G és F pavilonban. A kiállításra a legjelentősebb magyar és külföldi hajómárkák hozzák el újdonságaikat, a színpadi programokon szó lesz az olimpiai felkészülésről, és bemutatkoznak az idei Kékszalag esélyesei. Pénteken osztják ki a Budapest Boat Show újdonságpályázatának díjait hajó- és kiegészítőkategóriában. A Budapest Boat Show díszvendége a Velencei-tó, standján izgalmas programokat kínál az érdeklődőknek.

Az Utazás kiállítással egy időben, de attól függetlenül rendezik meg az ország legnagyobb extrém utazókat megszólító rendezvényét, a Járatlan Utakon Fesztivált, valamint az Afrika Expót. Pénteken várja a kiállítókat és a szakembereket az üzleti blogger corner, a pályakezdőket és diákokat pedig a diák szakmai nap.

Minden rendezvény ugyanazzal a belépőjeggyel látogatható, a kiállításra a diákok pénteken, vasárnap a hajóvezetők ingyenesen léphetnek be.

2020-ban az Utazás kiállításra a Hungexpo területén zajló építkezés miatt kizárólag a III-as fogadócsarnokon keresztül léphetnek be a látogatók.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei