Ünnepel Sir Andrew Lloyd Webber, az első milliárdos komponista

Sir Andrew Lloyd Webber, a zenés színház műfaját megújító Jézus Krisztus szupersztár, a Macskák, az Evita és Az operaház fantomja komponistája, aki elsőként keresett szerzeményeivel egymilliárd dollárnál is nagyobb összeget, március 22-én ünnepli 70. születésnapját.

Zenészcsaládba született, apja zeneszerző és orgonista, öccse világhírű csellista. Háromévesen már hegedült, kilencévesen komponált, majd Oxfordban és a Royal College of Musicban tanult. Tizenhét éves volt, amikor levelet kapott a nála négy évvel idősebb, kezdő szövegíró Tim Rice-tól, és együtt kezdtek dolgozni. Kezdetben nem sok vizet zavartak, az eurovíziós dalfesztiválra írt zsengéjüket visszadobták, később ez lett Heródes király dala a Jézus Krisztus szupersztárban.

Első sikerüket 1968-ban aratták, amikor a West Enden színre került a bibliai tárgyú József és a színes szélesvásznú álomkabát, amely eredetileg húszperces popkantátának indult, de végül kétórás musicallé hízott. A világhír 1971-ben a tüntetéseket is kiváltó Jézus Krisztus szupersztár megjelenésekor kapta szárnyra őket. A Jézus utolsó napjait bemutató rockopera (anyagiak híján) előbb lemez formájában jelent meg, csak ennek elsöprő sikere után, a bevételekből jött létre a színpadi bemutató. Művük az addigi brit színháztörténet leghosszabb ideig műsoron szereplő zenés darabja lett.

Utolsó nagy dobásuk a Perón argentin diktátor feleségének életét feldolgozó Evita lett 1978-ban, ezután megszűnt alkotói együttműködésük. A londoni produkció elnyerte a legjobb musicalnek járó Laurence Olivier-díjat, a Broadwayn bemutatott színpadi változata pedig hét Tony-díjat zsebelt be. A musicalt, amelynek legnagyobb slágere a Don’t Cry For Me, Argentína, 1996-ban Alan Parker filmesítette meg Madonna és Antonio Banderas főszereplésével.

Webber 1981-ben még előző műveinek sikerét is felül tudta múlni a T. S. Eliot versein alapuló Macskákkal, amely a West Enden megszakítás nélkül huszonkét évig volt műsoron, és 8949 (New Yorkban 7485) előadást ért meg, elhódítva a Jézus Krisztus szupersztártól a leghosszabb ideig műsoron szereplő musical büszke címét.

Az operaház fantomja

1984-ben mutatták be Starlight Express című darabját, a komponista legpazarabb külsőségek között színre vitt alkotása, a görkorcsolyán száguldozó mozdonyok története a brit fővárosban hétezer előadáson kápráztatta el a közönséget. 1986-ban jött a múlt század és minden idők legsikeresebb darabja, , amely öt és fél milliárd dollárt jövedelmezett, túlszárnyalva az Avatar, a Titanic és a Csillagok háborúja bevételét, és 130 millió nézőt vonzott világszerte. A Fantom a Macskákat kiütve minden idők leghosszabb ideig futó musicalje lett a Broadwayn, jóval túl van a tízezredik előadásán is. (A londoni West Enden ugyanakkor még megelőzi a Nyomorultak.) A darabot 2004-ben filmesítették meg Gerard Butler és Emmy Rossum főszereplésével.

A 20. század utolsó évtizede halványabbra sikerült a komponista számára: az 1994-es Sunset Boulevard című Billy Wilder-film színpadi változata szakmailag sikeres volt, de a pénztárakban csúfosan megbukott, a veszteség 25 millió dollárra tehető. A Whistle Down the Wind című darabja pedig szabályszerűen megbukott, a Broadway-változatot nem sokkal a premier után le kellett venni a műsorról. Az album viszont szépen fogyott, és az egyik dal a Boyzone előadásában világsláger lett. Az új évezredben több darabbal jelentkezett, de ezek vegyes fogadtatásban részesültek, és egyik sem tudta megismételni a korábbi sikereket.

A komponista vagyona becslések szerint egymilliárd dollárra tehető, egyike a száz leggazdagabb britnek, akit a zenészek közül csak Sir Paul McCartney előz meg. Számos rekord fűződik nevéhez, például a Rodgers–Hammerstein szerzőpáros mellett ő az egyetlen, akinek egyszerre négy darabja ment a Broadwayn.

A kisfiúsan pufók zeneszerző producerként is jeleskedik, cége sikerdarabokat állít színpadra, hat színház birtokosa Londonban, alapítványa a fiatal tehetségeket támogatja. Műveit csak személyes engedélyével és felügyeletével szabad színre vinni. Magyarországon a Madách Színház mutatta be (a világon másodikként) a Macskákat, amely azóta is, immár harmincöt éve szerepel a műsoron, majd Az operaház fantomját és Volt egy csapat című darabját is.

Legjobb musicaljei látványos darabok, élénk dallamokkal, drámai fordulatokkal. Sikerült egymástól teljesen különböző műfajokat összeházasítania, mint amilyen a rock and roll, az angol dal és az opera. Több szerzeménye feldolgozásban szerepelt a slágerlistákon, még Elvis is elénekelte It’s Easy For You című dalát utolsó lemezén. Hét Tony-díj, három Grammy-díj, egy Oscar-díj, egy Arany Glóbusz-díj boldog tulajdonosa, 2006-ban megkapta a Kennedy Központ díját. 1992-ben lovaggá ütötték, így kijár neki a Sir megszólítás, 1996-ban bárói címet kapott. Háromszor nősült (feleségeinek egyike Sarah Brightman operaénekes volt), öt gyermeke van. Meggyőződéses konzervatív, a 2005-ös választásokon a toryk az ő egyik dalával kampányoltak. Szenvedélyes műgyűjtő, és a Leyton Orient futballklub támogatója. Önéletrajza idén márciusban jelent meg, és ezt hamarosan egy dupla album követi legnagyobb slágereivel, a legnagyobb sztárok előadásában.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei