Ünnepel az Esztergomi Várszínház

Hazai és határon túli színházak, visszatérő fellépők, népszerű színészek, előadók köszöntik az Esztergomi Várszínház 30. szezonját. A nyitóelőadás július 7–én a soproni teátrum Ha mi holtak feltámadunk című produkciója lesz Szilágyi Tibor főszereplésével.

Horányi László, az Esztergomi Várszínház igazgatója elmondta: nagy öröm számukra, hogy a jubileumokat testvérszínházaikkal, neves teátrumokkal, régi barátaikkal, olyan fellépőkkel, művészekkel ünnepelhetik együtt, akik az elmúlt három évtizedben szerepeltek ezen a játszóhelyen. Ezért is alakítottak ki tematikus hétvégéket számukra a műfaji sokszínűség és az igényes szórakoztatás jegyében.

A soproni színház a nyitóhétvégén a ritkán játszott Ha mi holtak feltámadunk című Ibsen-darabbal kétszer köszönti a várszínházat, méghozzá a Zentai Magyar Kamaraszínház és a budapesti Nemzeti Színház koprodukciójaként. Mindemellett július 8-án elhozza a Rejtő, a megejtő című zenés színpadi játékát. A következő hétvégén a váci Dunakanyar Színház költözik Esztergomba, július 13-án Yasmina Reza Művészet című színművét mutatják be. Másnap pedig tőlük a Quimby-slágerekre épülő Megadom magam című musicalt tekinthetik meg a nézők. A közönség július 15-én Horányi Juli csapatának, a YOULÏ zenekarnak nézheti meg a lemezbemutató koncertjét.

Temesvár is bemutatkozik a Duna kapujában az ünnepi évadban. Az ottani Csiky Gergely Állami Magyar Színház július 20-án és 21-én Wajdi Mouawad Futótűz című darabját játssza el. A libanoni származású kanadai író-rendező remekművét filmes változatban Oscar-díjra is jelölték a legjobb külföldi film kategóriájában 2011-ben. Horányi László úgy érzi, ezzel az előadással különleges és szép ajándékot kap nem csak a várszínház, hanem az esztergomi közönség is. Ezt a hétvégét július 22-én a Radics Béla szellemiségét egyedülállóan őrző Tűzkerék xT Napfényes napok koncertje zárja Felkai Miklós legendás gitáros közreműködésével.

Udvaros Dorottyát is vendégül látják a jubileum alkalmából, a színésznő Majdnem valaki című koncertjének július 27-én adnak otthont. A következő nap folytatódik a nagy sikerű „Esztergomból indultam” sorozatuk. Ezúttal Völner Eszter és zenésztársai A népdaltól az operáig hívják zenés utazásra a nézőket.

Az augusztusi műsorukban 3-án tisztelegnek Cseh Tamás előtt, aki szintén gyakori vendég volt Esztergomban. A népszerű dalnok idén lett volna 75 esztendős, s erre emlékezik a Vodku fiai formáció Ónodi Eszter és Adorjáni Bálint közreműködésével. A következő nap az örök visszatérő  L’art pour l’art Társaság lép színpadra. Érdi Tamás zongoraművész ugyancsak jó barátként hozza el Mozart-koncertjét augusztus 5-én. A Klassz a parton produkcióban Hamar Zsolt vezényletével közreműködik  a Nemzeti Filharmonikusok Grazioso Kamarazenekara és Josef Spacek hegedűművész.

A Nemzeti Színház augusztus 10-én Nagy Mari önálló estjével, Colm Tóibín: Mária testamentuma cíművel szerepel a játszóhelyen, a következő nap pedig a komáromi Jókai Színház Edith és Marlene című zenés játéka nézhető meg.

A Bazilika előtti nagyszínpadon augusztus 16-án az ExperiDance Ezeregyév című produkciója látható, s az ünnepi évad zárásaként nagyszabású koncerten augusztus 18-án Tóth Vera & Budapest Jazz Orchestra lép fel kiegészülve a Color Symphonic vonósaival és természetesen testvérével,Tóth Gabival.

A hétvégi események mellett szerdánként „VÁR a MOZI” címmel vetítéseket és közönségtalálkozókat is tartanak a várszínházban. Így július 11-én „Raszkolnyikov találkozása a krokodillal” című filmet tűzik műsorra és utána beszélgetést rendeznek Vidnyánszky Attilával, a Nemzeti Színház igazgatójával, valamint az alkotókkal. Jön Sebő Ferenc is az ünnepre, a róla szóló  „Este a Gyimesbe’ jártam” című filmet augusztus 1-én mutatják be a részvételével.

A nagyszabású jubileumi évadon belül fellép még a Carmen Sporttánc Produkció, a Kecskés együttes, a veszprémi Kabóca Bábszínház, az Esztergomi Diákszínkör és nagyváradi bábművészek vezetésével újra megrendezik az Esztergomi bábos tábort, immár tizennyolcadszor.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei