Unikális hangfelvétel került elő a legendás operaénekesnőtől

Egyedülálló hangfelvétel került elő a legendás svéd szoprán, Birgit Nilsson (1918–2005) korai szakaszából. A hatperces operarészletet CD-n adják ki az énekesnő születésének 100. évfordulója alkalmából.

Birgit Nilsson (1918–2005) a 20. század második felének egyik legnagyobb operacsillaga, legjobb Wagner-énekese, A Nibelung gyűrűjének feledhetetlen Brünnhildéje volt.

A mindmáig kiadatlan hangfelvétel egy 70 évvel ezelőtti rádiókoncert alkalmával készült. A sellakbevonatú lakklemez évtizedeken át egy magángyűjtő birtokában volt, nemrég került a Svéd Királyi Operához.

A felvételen az énekesnő Vaino dalait adja elő Wilhelm Peterson-Berger (1867–1942) nemzeti romantikus zeneszerző Arnljot című vikingdrámájából, amelyet olykor a svéd nemzeti operaként is emlegetnek.

Ez a második legrégebbi ismert hangfelvétel a legendás Wagner-énekesnőtől. A CD-t szombaton Nilsson szülőházában a centenáriumi emlékkoncerten Västra Karup falucskában mutatják be.

Stefan Johansson Nilsson-szakértő, a Västra Karup-i Birgit Nilsson Múzeumban tartandó szombati gála szervezője lelkendezve beszélt a TT svéd hírügynökségnek a lelet „történelmi jelentőségéről” és a hangminőségről. Szerint a legizgalmasabb benne az, hogy az ünnepelt szoprán soha többé nem énekelte ezeket a dalokat, „legalábbis mikrofon előtt nem”.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei