UNESCO-örökség lesz a finn szaunakultúra?

Kampány indult Finnországban azért, hogy a finn szaunakultúra is felkerüljön az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) az emberiség szellemi kulturális örökségeit felvonultató listájára.

Ritva Ohmerluoma, a kezdeményezés mögött álló csoport vezetője szerint a szaunakultúra csaknem sértetlenül átvészelte a történelem során bekövetkezett társadalmi és technológiai változásokat. „A szaunázás szenvedélye nemzedékről nemzedékre öröklődik” – mondta Ohmerluoma hétfőn Helsinkiben.
Az 5,5 millió ember lakta Finnországban nagyjából 3,2 millió szauna működik. Az észak-európai országban gyakorlatilag nincs olyan típusú épület a bérházaktól az irodaépületekig, amelybe ne építenének szaunát. A szaunázás a heti program részét képezi a finn katonai egységek életében, és elengedhetetlen eleme a diplomáciai vendéglátásnak.
Finnországon kívül Oroszországban és a balti országokban is nagy népszerűségnek örvend a gyakorlat, amely mára a világ számos más részére is eljutott. Noha nem bizonyított, hogy a szaunázás gyakorlata valóban Finnországból származik, maga a kifejezés egyike azon kevés finn szavaknak, amelyek bekerültek az angol nyelvbe.

A szaunázás szenvedélye nemzedékről nemzedékre öröklődik

A szaunázás egyike azon ötven „élő kulturális hagyománynak”, amelyeket tavaly gyűjtöttek egybe Finnországban, és amelyek közül a finn kulturális és oktatási miniszter választja ki a jelölteket a szellemi kulturális örökség listájára.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei