Újra divat a szódavizes locsolkodás és a tojásfestés húsvétkor

Az idén már négynapos a húsvéti ünnep, hiszen a nagypéntek szabadnap lett. Március 30-tól április 2-ig a tojásfestés mellett locsolkodással és különböző gasztronómiai élményekkel várják a családokat a többi között Hollókőn, Szentendrén, Győrben, Siklóson és Mezőkövesden. Vidéken a hagyományok szerint lesz vödrös és traktoros locsolás is, míg Budapesten a kölni mellett a szódavíz lett az utóbbi években a divat. Ha a locsolóprogramokat nézzük, a lányok biztos, hogy sehol sem hervadnak el. Reméljük, piros tojást is kapnak a fiúk és a férfiak.

Húsvét a keresztény világ egyik legnagyobb ünnepe, amely a nagypéntekkel kezdődik. Jézus feltámadását ünneplik mindenhol a templomokban. A történet szerint két nappal előtte, pénteken feszítették keresztre őt a római katonák. Az evangélikusok ilyenkor felolvassák Jézus evangéliumi történetét. A reformátusoknál szigorú böjt van, számos gyülekezetben úrvacsoráznak.

Húsvét vasárnapja a tavaszi napéjegyenlőséget követő első holdtölte utáni első vasárnap. A húsvét egybeesik a tavaszi napéjegyenlőség idején tartott termékenységi ünnepekkel, amelynek elemei a feltámadás, az újjászületés. Húsvét napja az 1582-ből származó egyházi szabályzat szerint a tavaszi holdtölte utáni első vasárnapra esik: március 22-e és április 25-e közé. Húsvét kialakulásában fontos szerepet játszik a zsidó húsvét, a pészah. E vallás tanítása szerint e napon ünneplik a zsidók az egyiptomi rabságból való menekülésüket. Tulajdonképpen nagyszombathoz tartoznak a jellegzetes ételek, mint például a tojás, a bárány és a kalács. Húsvétvasárnap pedig maga a feltámadás napja. Ekkor sokan megnézik a napfelkeltét, majd a hagyomány szerint bárányt fogyasztanak. A bárányevés az „áldozati bárányságot”, azaz Jézus halálát szimbolizálja. Ezért is nevezik őt a mai napig Isten bárányának. 

A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány

A locsolásnak az emberiséggel csaknem egyidős kultusza van. Ez a szokás egyébként arra a legendára is visszavezethető, amely szerint locsolással akarták elhallgattatni a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat. A szokásról már XVII. századi írásos emlékek is fennmaradtak. A locsolkodás magyar húsvéti hagyomány. E szokás szerint húsvéthétfőn hajnaltól a fiúk vízzel vagy illatos kölnivel locsolják meg az ismerős lányokat. Ötven évvel ezelőtt is elterjedt formájában vödörnyi vízzel locsoltak vagy az itatóvályúba dobták a lányokat, akik a nemes alkalomra a legszebb ruhájukban pompáztak. A legények pedig jutalmul hímes tojást kaptak, amit hagymahéjban vagy céklavízben festettek régen. Ilyen és különleges technikákat sajátíthatunk el most Budapesten a Mezőgazdasági Múzeumban, ahol iparművészek segítenek. Báling Aranka viaszolt technikába vezeti be a nagyközönséget, Berszánné Román Erzsébet az úgynevezett karcolt technikát mutatja meg és mézeskalács-díszítésben is segít. Parczl Anna pedig bárányok készítését tanítja meg kicsiknek és nagyoknak gyapjúból nemeztechnikával.

Hollókőn idén is hagyományőrző programokkal készülnek

Az idén is nagyszabású, hagyományőrző programokkal készülnek a háromnapos Hollókői Húsvéti Fesztiválon. Lesznek folklórprogramok, meg lehet kóstolni a palóc gasztronómia ízletes ételeit és azokba a népszokásokba is betekintést nyerhetünk, amelyek vidéken is csak néhány helyen honosak már. Természetesen az egyik leglátványosabb az elmaradhatatlan locsolkodás. A falu összes, hagyományos népviseletbe öltözött eladó lányát kötelező ilyenkor eláztatni. Itt a lányok még vödörrel kapják a friss vizet a nyakukba, nehogy elhervadjanak. A szervezők szerint megtalálható mindaz, ami a magyar ünnepet jellemzi. Hímes tojás, magyar sonka, locsolóversek, sokszoknyás, vízsugár elől visítva menekülő lányok és színes forgatag. Mindezek mellett lesznek gyermekprogramok, a nagyokat nép- és világzenei koncertek várják. Fellép a többi közt Szalonna és Bandája, Cimbaliband és Danics Dóra, a Kaláka, a Nana Vortex Csík Jánossal és a Kerekes Band is, lesz itt mesemondás, tánctanítás és természetesen tojásfestés.

Mezőkövesden traktorról is locsolnak

Hasonlóan színes programokkal készülnek Mezőkövesden is, ahol megismerhetjük a matyó húsvétot. A térség táncegyüttesei szórakoztatják a nagyközönséget. Vasárnap lesz családi táncház, valamint Csepregi Éva fokozza a hangulatot. Hétfőn 4 alkalommal vödrös locsolkodást és 1 alkalommal traktorról locsolást láthatnak. Az úgynevezett Hadas városrészben, a Mezőgazdasági Gépmúzeum udvarán pedig a gyermekek kedvence, a húsvéti állatudvar (nyuszi-, csibe- és báránysimogató), valamint kovácstalálkozó fogadja az érdeklődőket. Az utcákon kézműves és gasztronómiai termékek vásári forgatagában sétálhatnak a vendégek mindkét napon. A színpadi programok mellett tojásfestés, népi játékudvar, pónicikli és felfedezőjáték is színesíti a kínálatot.

Győrben vásárral köszöntik a tavaszt

Az ünnep idején nyitott kapukkal várják az érdeklődőket a múzeumok, kiállítóhelyek, alkotóházak. Győrben vasárnap és hétfőn tavaszköszöntő vásárt rendeznek. Kézzel festett tojások, kerámiatermékek, kézműves szappanok és sok más érdekes tavaszi portéka sorakozik fel az Arany János utcai vásár kézműves pavilonjaiban.

Izgalmas élményekkel gazdagodhatnak, akik a siklósi várat választják. A nyuszisimogató mellett lovaglás és lovagi bemutató is lesz.

Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre kel Ópusztaszeren a skanzenben az élet, ígérik a helyiek a programokra látogatóknak. Korhű ruhákba öltözött menyecskék, legények elevenítik meg az ünnepi szokásokat. Ételszentelés, tojásfestés, régimódi locsolás, muzsikaszó, meglepetések és nyeremények várják mindazokat, akik a természethez közel szeretnék ünnepelni ezt a két napot.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei