Újabb szörnyűség bizonyosodott be a dohányzásról

Egy új kutatás szerint az anya terhesség alatti dohányzása különösen káros a méhében fejlődő magzat májára – írta a BBC News.

Másképp hatnak a fiú- és a lánymagzatokra

A kutatók őssejtek felhasználásával a cigarettában lévő vegyi anyagok hatását vizsgálták az embrió májszövetének kialakulására. Az edinburghi egyetem tudósai az aberdeeni és a glasgow-i egyetem kutatóival együttműködve azt is felfedezték, hogy a cigarettában lévő vegyi anyagok a fiú- és a lánymagzatokra különböző módon hatnak.

A kísérletben az őssejtekből májszövetet hoztak létre, és azt a cigarettában lévő káros anyagoknak tették ki, köztük olyan specifikus anyagoknak, amelyekről tudták, hogy bejutnak a magzatba az anya dohányzásakor.

A tanulmány kimutatta, hogy a – cigarettában találhatóhoz hasonló – vegyianyag-koktél jobban károsította a magzat májszövetét, mint a koktél különálló komponensei.

Itt a bizonyíték

„Köztudott, hogy a cigarettafüst káros hatással van a magzatokra, de mindeddig nem volt a kezünkben megfelelő eszköz, hogy ezt részletesen tanulmányozhassuk. Ez az új megközelítés azt jelenti, hogy a megújuló szövetek segítségével megérthetjük a cigaretta sejtekre gyakorolt hatását az anyaméhben fejlődő magzatban” – mondta David Hay, az edinburghi egyetem regenerációs központjának tudósa.

A máj kiszűri a toxikus anyagokat a szervezetből. A cigarettafüsttel a szervezetbe jutó káros anyagok – mintegy 7000 vegyi anyag – károsíthatják a magzatot, és maradandó károsodást is okozhatnak.

A fiúmagzatoknál a dohányfüst májzsugorodást okoz, a lánymagzatoknál pedig a sejtanyagcserét károsítja a kutatók eredményei szerint.

A tanulmány az Archives of Toxicology folyóiratban jelent meg.

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei