Újabb nagy dobásra készül a Skorpió

Vitorlázással, focival és tenisszel készül Frenreisz Károly a zenekar koncertturnéjára

Pörgős nyár elé néz a Skorpió zenekar.  A nagyobb fesztiválok mellett ismét lesz Ifipark Budán, majd Tusnádfürdőn is fellépnek. Frenreisz Károly kisebb megszakításokkal idén már negyvennégy éve áll a színpadon a Skorpióval. A fejében pedig máris újabb nóták, melyeket majd ősztől hallhat a nagyközönség. Ugyanakkor boldog nagypapa, aki már az ötödik unokáját várja éppen. Mindezek mellett a „nagy szerelmekre” a vitorlázásra és a Fradira is marad idő.

 

Csináljunk egy kis számadást. A Metró sikerei után 1971-ben indult a legendás LGT.  Nem bánta meg?

A beatkorszakban rendkívül népszerű Metró után 1971 tavaszán jött létre az igényes rockzenét játszó Locomotív GT, ami az Illés, a Metró, az Omega hármas mellett azokból kivált zenészekkel indult. A billentyűs Presser Gábor és a dobos Laux József az Omegából, a gitáros Barta Tamás az akkori Hungáriából érkezett. Ez két év volt, két lemezzel. Tartalmas két esztendő volt, az biztos.

Ha jól tudom 1973 nyarán alakult a Skorpió kiváló zenészekkel. Ez a döntése máig kihat a pályafutására…

Előtte a Metróban és az LGT-ben már nemcsak a közönség, de a szakma is jól ismert, így 1973-ban sikerült egy olyan csapattal megalakítani a Skorpiót, amely egy-két cserét kivéve azóta is együtt játszik. Már a kezdetekben bejártuk egész Európát, és azóta is létezünk, még ha beiktattunk néha egy-egy hosszabb, rövidebb kihagyást, feltöltődést.

Most éppen újra a beindulás időszakát élik. Nem lesz megterhelő ennyi fellépés, élő koncert?

Nem fogunk unatkozni a nyáron, az biztos. Szerencsére sok helyre hívnak minket. A nagyobb fesztiválok mellett többek között fellépünk az agárdi popstrandon, és lesz ismét Ifipark, ami mellett nem lehet elmenni szó nélkül, hiszen rengeteg jó emlékem fűződik ehhez a helyhez.

Több mint harminc év után visszatérnek a rocklegendák az egykori Ifiparkba, köztük a Skorpió is, amely augusztus 25-én áll majd színpadra Fotó: Molnár Ádám

Az idén, ahogy említette, bő harminc évvel a bezárása után ismét megnyitja kapuit a Budai Ifjúsági Park. Természetesen a Skorpió sem maradhatott ki a fellépők sorából. Milyen emlékek fűzik ehhez a helyhez?

Az első megjelenésem itt a Metró együttessel volt, hiszen abban játszottam akkor, és talán két kilóval voltam vékonyabb, és szerintem ugyanannyi hajam volt, mint most… Persze, félre téve a tréfát, volt egy hangulata, hiszen több ezer ember előtt játszottunk. Nagyon sajnáltam, mikor bezárták. A Mészáros Márta rendezte Szép lányok, ne sírjatok című filmjében megörökítették, hiszen abban a Metró játszik éppen fönt a színpadon. Jó volt látni ezt a filmet ismét. Most ennyi év után a Skorpióval állunk színpadra. Közel vagyunk a Tabánhoz, ami ugyancsak az ifjúságomhoz köthető, és egyébként itt volt a negyvenéves jubileumi nagykoncertünk is. Úgynevezett Best of Skorpió felállásban játszunk egy ideje, ez azt jelenti, hogy Pálvölgyi Géza billentyűzik, Németh Gábor dobol, Tátrai Tibor és Szűcs Antal Gábor gitározik, és jómagam is játszom a hangszereimen.

Aki nem úgy mulatott, hogy az tetszett a rendszer kiszolgálóinak, azért bizony jött a rendőrautó Fotó: Molnár Ádám

Mennyire számított meghatározó helynek az Ifipark a hazai rockéletben?

Az Ifipark valóban egy ikonikus helye volt a rockzenének, és hogy ilyen szépen megcsinálták, abban talán nekünk is van minimális részünk. Egyszer a televízió meghívott minket Tátrai Tibusszal, hogy beszélgessünk az Ifiparkról, és kijöttünk ide, és egy emelet magas tégla- és sittrakás volt az egész. Úgy nézett ki, mint a háború után. Szomorkodva néztük, és találkoztunk egy sráccal, akinek volt valami „Ifiparkért Egyesülete” vagy valami hasonló nevű csoportja, akiknek az volt a célkitűzésük, hogy az Ifiparkot egyszer rendbe rakják. Borzalmas volt nézni, hogy a város közepén, ebben a gyönyörű miliőben egy romhalmaz volt, úgyhogy nagyon örülünk, hogy a főváros felkarolta ezt a kezdeményezést, és megcsinálták. Ez a mai elrendezés a kerttel szerintem sokkal jobb, mint a régi volt. Akkor egy beton laszter volt, itt oldalt egy olyan bárpulttal, ahol sörért álltak sorba, és ha valaki nem tetszett Rajnák elvtársnak, leütötte egy pillanat alatt. Nem lehetett renitens módon sörözni! Szóval, örülünk ennek a felújított helynek, és annak, hogy van egy ilyen kezdeményezés, és az ide köthető ikonikus bandákkal csinálnak pár koncertet. Sajnos, úgy látom, hogy hét-nyolcezer ember talán nem fog beférni ebben az új elrendezésben, de ötezren igen. Feltéve, ha nagyon sűrűn állnak.

Fejében már ott vannak az új számok, amelyeket az őszi turnén mutatnak be a közönségnek  Fotó: Molnár Ádám

Mennyiben változott a közönség az elmúlt időszakban?

A mag adott, azonban mindig feltűnnek az újabb generációk is, hiszen a fesztiválokat főként a fiatalok látogatják. Szerencsére a Skorpió-dalokat is elfogadják, megismerik és együtt éneklik velünk.

Fontos, hogy legyenek újabb dalok a régiek mellett?

Egy idő után szerintem mindig kell újabb nóta egy együttes életében. Most is tele van a fejem már újabb dallamokkal, melyek ősszel jelennek meg. Akkor hallhatja majd a közönség. Kicsit persze változott a dalok népszerűsítése az elmúlt években. A rádiók ugyanis a 18–49-es korosztályokat fedik le, de szerencsére ott az internet, ami nem ismer határokat, no és a koncertek, ahol persze minden rockrajongóhoz eljuthat.

Az egyik nagy szívügye a Fradi. Ki jut a meccsekre?

Igen, gyerekkorom óta a kedvencem a Ferencváros, és hűséges drukkernek tartom magam. Kétévesen már ott ültem az apám nyakában a lelátókon. Ahogy jut időm, most is kilátogatok egy-egy focimeccsre. De manapság inkább a válogatott mérkőzésekre jutok el jobban, persze ott is nagyon jó a hangulat. Sőt, már unokámat is vittem meccsre.

Vitorlázik, focizik és teniszezik, így tartja karban magát, hogy bírja erővel a koncerteket Fotó: Molnár Ádám

 A másik szerelem pedig a vitorlázás?

Már évek óta van egy vitorlásom Szemesen, amely nemcsak kikapcsol, de nagyon jó sportnak is tartom. Gyerekkoromban is sokat vitorláztam, azaz gyakoroltam István bátyámmal. Hétvégenként pedig nagyon jól kikapcsol.

Lassan ismét lehet gratulálni, újabb unokával bővül a család?

Igen, valóban nagyon jó érzés, hogy újabb unoka érkezik, ő lesz az ötödik a rangsorban. Megunhatatlanok, imádom őket és nagyon büszke vagyok rájuk.

Rövidesen megérkezik az ötödik unokája Fotó: Molnár Ádám

Hogyan tartja karban magát?

Hetente egyszer focizom, és ugyancsak hetente egyszer teniszezek. A vitorlázás is igénybe vesz nagyon, amely jól növeli az állóképességet. Titka nincs, de ugyanúgy élek, mint tizenöt évvel ezelőtt. Hasonló a munkabeosztásom, mellette persze fokozottabban ügyelek az egészségemre is. Most már egy ideje mindennap megmérem a vérnyomásom, hiszen gyógyszert is szedek. Szerintem fontos a mérték az ételben is és persze meg is válogatom, hogy mit egyek.

Először zongorázni tanult, ezután klarinéton és szaxofonon tanult meg játszani, majd legutoljára basszusgitáron. 1965–1971-ig zenélt a Metróban. Legismertebb száma a Citromízű banán. Jelentős szerepe volt abban, hogy a Metró a hatvanas évek végén a korszak legmodernebb zenei irányzataival kísérletezett. 1971-ben alapító tagja volt a Locomotív GT-nek, melynek 1973 januárjáig basszusgitárosa, fúvósa, énekese. Ma már elfeledett tény, hogy Frenreisz ötlete volt a zenekar létrehozása, ő írta meg a Locomotív GT első slágereit (Boldog vagyok, Érints meg), és az ő egyik dala kapcsán kapta első nemzetközi fesztiválmeghívását a zenekar. 1973-ban alapította meg a Skorpiót, amely a mai napig aktív zenekar. Ő a frontembere és zenekarvezetője is az együttesnek. Kétszer lett az év basszusgitárosa, 1974-ben és 1981-ben. Budapest díszpolgárának választották 2012-ben, a Magyar Érdemrend Tisztikeresztjét kapta 2015-ben, Fonogram Életmű-díj 2016-ban, az idén tavasszal pedig Kossuth-díjat kapott. Féltestvére, Latinovits Zoltán színész, testvére Bujtor István, aki szintén színész. Anyai nagyapja Gundel Károly, anyai nagyapai dédapja Gundel János szállodás.

 

Nyári koncertek időpontjai

Visegrád június.17.

Tusnádfürdő július 22.

Agárdi popstrand július 29.

Várkert Bazár, Volt egyszer egy Ifipark augusztus. 25.

Kultúrával kapcsolatos cikkeinket ezen linken tudja elolvasni: kultúrkaland

Akár ez is tetszhet A szerző további művei