Új attrakcióval indul a főszezon a királyok városában

Debütált Székesfehérvár legújabb turisztikai attrakciója, a panoráma-turistabusz, amely egy régi Ikarus-busz átalakításával jött létre. Az újdonság minden bizonnyal az idei év slágere lesz a helyi idegenforgalomban.

Régóta nagy kihívást jelent a szakembereknek a székesfehérvári és a környező nevezetességek fizikai összekötése, amely most a nyitott tetejű panorámabusszal úgy oldódik meg, hogy már maga az utazás is önálló élményt nyújt a látogatóknak. Az Ikarus-buszok otthonaként Fehérváron természetesen adódott a fejlesztési lehetőség, hogy ezzel az új turisztikai attrakcióval bővüljön a székesfehérvári vonzerők sora. Egyszerre értékmentés, értékőrzés és turisztikai fejlesztés történt tehát egy régi, 1989-es évjáratú Ikarus 256-os átalakításával és felújításával. A felújítás során a busz tetejét levágták, a vázszerkezetet egyedi tervek alapján megerősítették, a teljes felújítás végén következett a külső desing.

Szélesedő panoráma Székesfehérvár turizmusában

A panorámabusz új dimenzióba helyezi a város turisztikai élményeit. Részben a kabrióélménynek köszönhetően látunk új perspektívából Székesfehérvárra, másrészt a turisztikai kft. az új buszt garantált programok lebonyolítására állítja be, amelyek a közeli Velencei-tóhoz vezetnek. Július és augusztus minden szombatján délután „nyári kultúrkalandokra” invitálják a turistákat, vagyis a panoráma térben is szélesedik: a kirándulásokon kétfajta tematika mentén fedezhetik fel a látogatók a Velencei-tó látnivalóit is. Az új negyvenhat személyes piros kabrió részben kihúzható napfénytetővel védi az utasokat az időjárás viszontagságai ellen, de a programokat szervező turisztikai kft. napszemüvegeket és esőkabátot is kínál az utasoknak – mondta el F. Szegő Krisztina, a Turisztikai Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője.

A nyári főszezonban – mint jelezte – már ezzel a járművel kötik össze a látványosságokat, miközben az idegenvezető vagy a beépített hangosítás a város történetéről, építészetéről, érdekességeiről mesél. Azt is hozzátette, hogy a buszos programok mellett az előző évekhez hasonlóan tematikus városnéző sétákat és kisvonatos Bory-várlátogatásokat is szerveznek a nyár folyamán. Tavaly az 50 garantált programon több mint 1100 fő vett részt. „Bízom benne, hogy ez idén is hasonlóan alakul, hiszen ez visszajelzés nekünk a látogatók érdeklődéséről, és alkalmas hasznos turisztikai adatok gyűjtésére is. Idei fontos fejlesztésünknek köszönhetően mobil eszközzel pillanatok alatt lekérdezhetjük a látogatókat” – tette hozzá az ügyvezető.

A garantált nyári városnéző programokról a turizmus.szekesfehervar.hu oldalon tájékozódhatnak az érdeklődők.

A város idei látogatottsági adatai egyébként sokatmondóan mutatják, hogy az érdeklődés Székesfehérvár után továbbra is folyamatosan növekszik. Az első 4 hónap vendégéjszaka számai az előző év azonos időszakához képest ugyanazt a 16–17%-os növekedést mutatják, mint a megelőző időszaké. A megrendelt idegenvezetések száma is ugyanilyen arányban növekedett idén. A látogatókat természetesen a rendezvények sokasága is vonzza, ebből a nyári hónapokban sem lesz hiány. A már korábban bemutatott temérdek kulturális programot és rendezvényt közel 10 országos/nemzetközi hatókörű sportesemény egészíti ki. A turisztikai főszezonon belül is kiemelt időszak az augusztusi Királyi napok, mely évről évre gazdagabb programkínlattal várja a látogatókat. Ezért nagy jelentőségű, hogy a rendezvény saját weboldallal könnyíti meg a tájékozódást. A városi honlap aloldalaként működő www.kiralyinapok.szekesfehervar.hu oldal is most debütált.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei