„Úgy élvezném én a strandot…”

Összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha az unokával megyünk a fürdőbe

Gyerekkel a strandra? Előfordulhat, hogy ha nem a megfelelő fürdőhelyet választjuk, esetleg otthon felejtjük a kedvenc labdát vagy kisautót, esetleg nem viszünk a kisgyerek számára is élvezettel fogyasztható elemózsiát, akkor bizony nagyon csúnyán alakulhat a családi kikapcsolódásra szánt nap. Ha viszont megtaláljuk a megfelelő helyet és minden megvan, amire a csemetének szüksége van, valóban önfeledt lehet a pihenés. Nézzük, miket tartsunk szem előtt!

Az első kérdés, mit vigyünk magunkkal, hogy csemeténk semmiben ne szenvedjen hiányt. Természetesen a teljes gyerekszobát nem pakolhatjuk be, de azért ne spóroljunk a kellékek kiválogatása során. Mindig legyen labda, frizbi, tollas, amelyek segítségével a kisgyerek akár vízben, akár szárazon mozgással vezetheti le a felesleges energiáit. Mindenképpen vigyünk homokozókellékeket, akár a nagyobb gyereknek is, hiszen a vízpart vagy a strand óriási területe nagyon csábító néha még a felnőttek számára is. Érdemes elcsomagolni egy mesekönyvet, kifestőt vagy akár kártyát is, hiszen ezekkel talán dél körül az árnyékba lehet csábítani az örökmozgó kissrácokat.

Egy kis hazai

Otthonról vigyünk mindenképpen felaprított gyümölcsöt   Fotó: Shutterstock

Persze, ha már játék és mozgás, kell az energia is. A strandon, vízparton természetesen elkerülhetetlen, hogy a lurkó kikönyörögjön tőlünk némi „strandkaját”, de azért egy fagyi, egy lángos és egy üdítő után próbáljunk meg valamilyen otthonról hozott, egészségesebb és táplálóbb energiapótlékkal előrukkolni. A zöldségek és gyümölcsök összeaprítva egy dobozban sokkal ínycsiklandóbbak és könnyebben is szállíthatók, de a szendvicsek és házi desszert mellett érdemes a limonádét vagy a teát is elkészíteni otthon.

Védelem mindenek előtt

Figyelni kell arra, hogy mennyit lehet a tűző napon az unoka, még akkor is, ha a medencében játszik

Nagyon fontos még, hogy ne feledkezzünk meg gyermekünk bőrének, szemének és lábának védelméről sem. Mivel a kisgyerekek ritkán ülnek az árnyékban, válasszuk a biztonság kedvéért a legnagyobb faktorszámú naptejet és a legmelegebb órákban a vízben se kerüljön le róla a fehér póló. Ügyeljünk rá, hogy ha a napon van, maradjon a fején a kalap vagy a sapka és ha tudunk, vigyünk napernyőt is, amely alá leülhet. Jobb, ha a kisgyerek nem mászkál mezítláb, ezért papucs helyett jobb választásnak tűnik a szandál vagy a vízi cipő. Jó, ha van nálunk sebtapasz, és valamilyen kenőcs rovarcsípésre, hiszen a strandon bármikor előfordulhat egy-egy hétköznapi „baleset”.

A legfontosabb: a fürdőválasztás

Mindig aszerint válasszuk meg, hova visszük az unokákat, hogy előtte megnézzük, mit kínál az adott strand vagy fürdő

Már ott eldől minden, hogy milyen strandot választunk. a gyerekeknek nem mindig ugyanaz jó, mint ami nekünk. Érdemes átnézni a fürdők leírását, hány gyermekmedence van, mekkora a zöld terület, vannak-e csúszdák és egyéb vízi attrakciók és vajon szerveznek-e külön gyermekprogramokat.

2017-ben kiugróan javult a balatoni strandok szolgáltatásainak színvonala, amit mi sem bizonyít jobban, mint az, hogy idén 33 balatoni strand kapta meg a Kék Hullám Zászló minősítést, ami egyértelműen a strandoló vendégek igényeiből indult ki, így fontos szerep jutott egyebek közt a tisztaságnak, a rendezettségnek, a vizesblokkok állapotának és felszereltségének. A legjobbaknak járó ötcsillagos Kék Hullám Zászlót tízen érdemelték ki: Vonyarcvashegy Lidó strandja, Balatongyörök Községi strandja, Gyenesdiás Diás játékstrandja, Szigliget Községi strandfürdője, Balatonfüred Kisfaludy és Eszterházy strandja, Balatonlelle Napfény strandja, Csopak Községi strandja, Keszthely Városi strandja és Balatonakali Községi strandja. A többi 23 strand négy- és háromcsillagos minősítést ért el. Ugyanakkor a legcsaládbarátabb strandnak járó díjat a gyenesdási Diás játékstrandnak, míg a legsportosabb strandnak járó díjat a vonyarcvashegyi Lido strand nyerte el. A leginkább kerékpárosbarát strandnak járó különdíj és vándorserleg a balatonberényi Közösségi strandé lett.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei