Túlterhelés, sport, de rossz életmód is vezethet mozgásszervi megbetegedésekhez

A csípőízületi porckopás korunk egyik leggyakoribb mozgásszervi betegsége, csaknem mindenki hallott már róla, vagy találkozott olyannal, akit a betegség miatt operáltak. A csípőízületi porckopás az ízület fájdalmát és gyakran sántítást okoz. Az erős fájdalom idővel állandósul, a járóképesség csökken, egyre nehezebben megy még a cipő felvétele is. Fő oka az elhízás, a mozgáshiány, de a túlzásba vitt sportolás és sérülések sorozata is kiválthatja a tüneteket. A megoldás a protézis műtét. Erről és egyéb mozgásszervi betegségekről kérdezte a seniorplus.hu dr. Szebeny Miklós ortopéd sebész, traumatológus főorvost, a Róbert Károly Magánkórház egyik specialistáját.

A kopásnak számos oka van. A csípőízület kóros elváltozása esetén az ízfelszínek úgynevezett porcborítéka elvékonyodik, lecsiszolódik, és gyakran az alatta levő csontfelszínig lekopik. A panaszok megjelenésekor először életmódváltással és a testsúly csökkentésével érdemes a kezelést kezdeni, valamint porcerősítő készítményekkel. Az arthosis betegség kezdetén sokat segít a rendszeres mozgás. Amikor a folyamat előrehaladott, azaz a porckopás fokozódik, akkor megfelelő terápiával és fájdalomcsillapítóval ugyan csökkenthetők a panaszok, de a folyamat nem állítható meg.

A kezelés következő lehetősége a betegség előrehaladott szakaszában a protézisműtét – mondta dr. Szebeny Miklós ortopéd sebészfőorvos. A sikeres műtét érdekében nagyon fontos, hogy a műtétet megelőző vizsgálatok a legnagyobb gondossággal történjenek. Fogászati góckutatás, hasi, urológiai stb. vizsgálat szükséges a műtét előtt. Sokszor egy meglévő betegség miatt húzódik a beavatkozás, hiszen amíg azt nem kezelik sikeresen, addig a beteg nem kerülhet műtőbe – mutatott rá a főorvos. Ám ezek mind a beteg érdekeit szolgálják. Ugyancsak fontos a megfelelő vér biztosítása, ezért ilyen, vagy hasonló operáció előtt érdemes a Vérellátóval egyeztetni, majd a rokonokat, ismerősöket megkérni, hogy adjanak megfelelő vércsoportú vért.

Komoly specialistát érdemes választani

Amennyiben elkészülnek a vizsgálatok és minden rendelkezésre áll, akkor következhet a műtét a Róbert Magánkórházban. A műtéttől egyáltalán nem kell félni, hiszen az ország legjobb specialistája kezébe kerül a beteg. A csípőprotézis rögzítésére kétféle módot alkalmazunk a műtét során. Az egyik a cementes rögzítés, amely több évtizedes múltra tekint vissza. Ez esetben az implantátumok, amelyek nagy kopásállóságú műanyagból és fémötvözetből készülő, combcsontba illeszkedő szárból állnak, gyorsan szilárduló, úgynevezett „csontcementből” kerülnek rögzítésre a csontfelszínhez. Ez ma a leggyakrabban használt protézistípus. A műtét után szinte azonnal terhelhető. Ennek a protézisnek az előnye, hogy akár 20 évig is bent maradhat.

A másik, a cement nélküli módszer, különösen a fiatal korban történő műtéteknél ajánlott. Itt a protézis rögzítését maga a szervezet „végzi”, mivel a protézis méretéhez precízen illeszkedő csontágyból a csont „ránő” a protézis felszínére. A műtét után a fokozatosság elvét kell követni, fontos a tehermentesítés és a rendszeres gyógytorna, majd jöhet a mérsékelt erősségű sportolás is.

Térdproblémákkal is érdemes a Róbert Magánkórházhoz fordulni

A térdünk talán az egyik legbonyolultabb szerkezet és emiatt a legtöbb problémát okozó ízület. Már 30–40 év között is szembesülhetünk a térdízület kopásával és az ezzel járó komoly fájdalommal – mondta dr. Szebeny Miklós ortopéd sebészfőorvos. Ha valakinek már hosszabb ideje fáj a térde, nem szabad halogatni, érdemes szakorvoshoz fordulni, a modern képalkotó diagnosztika segítségével hamar kiderülhet, hogy mi az oka. A fájdalmat pedig mihamarabb meg tudják szüntetni. Amennyiben a porc kopásáról van szó, akkor először gyógyszeres, illetve nem gyógyszeres kezelés vár a betegre. A porc pusztulását egyébként több tényező is befolyásolhatja. Érdemes az ideális testsúlyra figyelni ennél a betegségnél is, mert a túlsúly csak ront az állapoton. Ha a porckopás esetében a kezelések nem hatnak, akkor érdemes műtétben gondolkodni – magyarázta a főorvos. Súlyosabb esetben ugyanis protézis beültetése válhat szükségessé.

Vállízületi arthosis oka akár genetikai is lehet

A vállnak sem szabad fájnia

A vállízületi probléma ugyan ritkább, mint a csípő, de számos esetben előfordul – mutatott rá a főorvos. Eleinte csak tompa fájdalmat érez a beteg, amely fokozatosan erősödik, egy idő után erős csontfájdalommal jár. Sajnos itt is lehet arthrosisra, azaz porckopásra gondolni. A vállízületi arthosis oka akár genetikai is lehet. A műtét inkább 75 éves kor felett javallott, mert ha hamarabb végzik, kilazulhat a protézis. Ám ebben az esetben is nagyon szép eredményt lehet elérni, akár még aktívan is sportolhat később is a páciens.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei