Tudja, mennyi az Ön ideális testsúlya?

Bár mindenki vágyik az ideális testsúlyra, annak megállapítása korántsem egyértelmű. Már csak azért sem, mert az egészséges súly számtalan tényezőtől függ és a hozzá vezető út is mindenkinél különböző lehet. Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa segít az eligazodásban.

A testsúlyt számos tényező befolyásolja

Az ideális testsúly számításánál figyelembe kell venni a kort, a nemet, a magasságot, a csontsűrűséget, az izom-zsír arányt és az általános egészségi állapotot.
Az utóbbi években leginkább a BMI (testtömegindex) használata terjedt el, ami bár nagyon jó mérőszám, mégsem tökéletes. Hiszen akkor sem hasonlíthatjuk magunkat más emberekhez, ha ugyanazon neműek és magasságúak vagyunk, ettől még nem biztos, hogy ugyanazt jelenti számunkra az ideális testsúly.

Az ideális testsúly meghatározásánál három értéket célszerű figyelembe venni

A leggyakoribb mutatószámok

BMI

A testtömegindexet a súlyból és magasságából számíthatjuk ki. A testsúlyt elosztjuk a méterben megadott magasság négyzetével, így jön ki az alábbi mérőszám:

• 16 alatt: súlyosan sovány,
• 16 és18,49 között: sovány,
• 18,5 és 24,9 között: ideális testsúlyú,
• 25 és 29,9 között: túlsúlyos,
• 30 fölött: elhízott,
• 40 fölött: extrém elhízott egy személy.

A BMI hátránya, hogy nem veszi figyelembe a testösszetételt. Egy ugyanolyan magas és súlyos profi sportolónak és egy sosem mozgó személynek lehet ugyanannyi a BMI-je, mégsem hasonlítható össze a testük zsír- és izomaránya. Vagy például egy csontritkulásban szenvedő személynek alacsonyabb lesz a BMI-je, mint egy hasonló súlyú, magasságú egészséges embernek, mégsem mondható egészségesebbnek.

Derék-csípő arány

Ezt a mutatószámot úgy kapjuk meg, hogy a derék legkarcsúbb részénél mért centiket elosztjuk a csípő legszélesebb részénél mért értékkel. Az eredmény értékelése különbözik nőknél és férfiaknál:
• Nőknél a 0,80 alatti arány azt jelenti, hogy nagyon kicsi a szív- és érrendszeri eredetű betegségek rizikója, a 0,80 és 0.89 közti arány ezt közepesre becsüli, a 0,90-nél nagyobb érték pedig magas kockázatra utal.
• Férfiaknál a 0,90 alatti szám jelenti a kis kockázatot, a 0,90 és 0,99 közti arány a közepes és az 1 feletti arány a magas rizikó jelenlétét.

Az alma típusú elhízás szív- és érrendszeri problémákhoz vezethet   Forrás: Obesity.com

Ez azt is jelenti, hogy az alma típusú elhízás nagyobb kockázati tényezőt jelent a betegségek, a többi között a szív- és érrendszeri problémák kialakulására, mint a körtealkat. Ugyanakkor bár a derék-csípő arány az egyik legjobb mérőszám az ideális súlyra nézve, és a betegségek rizikójának előrejelzésére is alkalmas, mégsem veszi tekintetbe a személyek teljes testzsírszázalékát és a zsír-izom arányt.

Testzsírszázalék

Ennek vizsgálatához létezik manuális és gépi módszer is. Ez utóbbihoz alkalmazzák a bioelektromos impedanciaanalízist (BIA-t) vagy az Inbodyt, melyek a testszövetek elektromos vezetőképességének a különbözősége alapján működnek.
A zsírok tartalmaznak esszenciális és tárolt zsírokat is. Előbbiek a túléléshez szükségesek, és a nőkben nagyobb arányban vannak jelen (10–13%), mint a férfiakban (2–5%). A tárolt zsírok maguk a zsírraktárak, amelyek nem csupán felesleget jelentenek, de védik a belső szerveket is.
A testzsírszázalék alakulása szintén jelzi az ideális testsúlyhoz való viszonyt az életkor függvényében:
• Fitt férfiaknál az arány 10–13,9%, fitt nőknél 14–17,9%,
• optimális az arány, ha a férfiaknál 14–17,9%, a nőknél 18–25,9% a testzsír,
• túlsúlyt jelez a férfiaknál a 18–25,9%, a nőknél a 26–36,9%,
• elhízásról beszélünk, ha a testzsírszázalék a férfiaknál több, mint 26%, a nőknél több, mint 36%.

A BMI-től eltérően a testzsírszázalék figyelembe veszi a test összetételét, tehát nem lehet ugyanolyan két hasonló súlyú és magasságú, de eltérő edzettségű embernél.
Sasvári-Szekeres Anita, az Életmód Orvosi Központ dietetikusa szerint tehát a BMI-n kívül érdemes figyelembe venni a másik két értéket is. Ám ha egyik mutatószám sem tűnik optimálisnak, vagy akár csak nem tetszik a tükörképünk, egy személyre szabott életmódprogrammal elérhetjük az ideális testsúlyt és jelentősen javíthatunk az egészségi állapotunkon is.

Egészséggel kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: egészségtár

Akár ez is tetszhet A szerző további művei