Tudja hol volt Marcello Mastroianni és Richard Burton pesti otthona?

A nagy múltú Britannia, a mai Radisson Blu Béke Hotel túlzás nélkül a filmes világ egyik pesti otthonává vált 1913. évi nyitása után, sőt a mai napig szívesen forgatnak és laknak falai között színészek, zeneszerzők, filmes stábok. 

A modern és jól felszerelt épület a pesti körút központi helyén, a Nyugati pályaudvar közelében gyorsan a művészvilág egyik kedvenc találkahelye lett. A szálloda mindenkori vezetősége nyitott volt a művészetek iránt, minden korban gyakran és lelkesen dekorálták különböző művészeti vagy történeti motívummal, fogadták a híres művészeket.

Teljesség igénye nélkül a sztárok, akik megfordultak a szállodában: Móra Ferenc, Virna Lisi, Marilu Tolo, Richard Burton, Szabó István, Koltai Lajos, Kállai Ferenc, Gianni Morandi, Marcello Mastroianni, Hanna Schygula, Glenn Close, Niels Arestrup, Andrew Lloyd Webber.

A hotelhez kötődő első sztár neve összeforrott a magyar filmtörténettel. A Hannibál tanár úr című klasszikus filmdrámát Móra Ferenc kisregénye alapján forgatta Fábri Zoltán 1956-ban. Móra Ferenc budapesti tartózkodásai alkalmával leggyakrabban a mai Béke Hotelben szállt meg a húszas, harmincas években. A hotel vezetői külön Móra-szobát rendeztek be a népszerű írónak és a kíváncsi nagyközönségnek.

A század első felében a mozifilmek elterjedésével sok körúti rendezvényterem mozivá alakult. A szálloda menedzsmentje a mozik okozta üzleti résre felfigyelt, és 1937-ben megnyitotta a kupolatermet mint rendezvényhelyszínt. Ez a húzás annyira bejött, hogy a szálloda évtizedekre a pesti művészvilág egyik legnépszerűbb találkozási pontja lett. Nem állunk messze a valóságtól, ha azt írjuk, hogy a környékbeli mozik és színházak sztárjaival itt lehetett esténként a legkönnyebben összefutni évtizedeken keresztül.

A filmes világ számára a Béke Hotel nemcsak lehetséges szálláslehetőség vagy szórakozóhely, hanem népszerű forgatási helyszín is. Azoknak a sztároknak a sorát, akik itt forgattak, igazi világsztárok nyitották.

1972-ben a szálloda gyönyörű kupolatermében vették fel a Kékszakáll című nemzetközi szuperprodukció egyik jelenetét, amiben Virna Lisi, Marilu Tolo és Richard Burton is szerepelt. A jelenetben Burton keringőt táncol a hölgyekkel, majd a cigányprímás hegedűmuzsikáját hallgatja. Az épület belseje egy előkelő bécsi épületet alakított.

Ezekben az években a hotel mulatója, az Orfeum a kor ismert szórakozóhelye volt. A színészek és a filmesek is ide jártak kikapcsolódni vagy éppen találkozókat szerveztek ide. Olyan alkotók napi törzshelye volt az épület, mint Szabó István, Koltai Lajos vagy Kállai Ferenc.

Kállai annyira szerette és ismerte a szállót, valamint a munkatársakat, hogy egyszer tréfából ő maga intézkedett egy beszállítópartnerrel. Az anekdota szerint telefonon keresztül tréfálta meg az egyik külsős partnert, aki a szálloda növényeiért volt felelős. Kállai hetente többször is a lobbi melletti Zsolnay kávézóban fogyasztotta el napi frissítőjét.

Nemcsak magyar színészek második otthonaként szolgált a Béke. Gianni Morandi olasz énekes-színész, amikor Budapesten jár, mindig itt foglal szobát. És nem ő az egyetlen olasz világsztár, aki megfordult az épületben. Az 1988-as Miss Arizona című film forgatásakor Marcello Mastroianni és filmbeli partnere, Hanna Schygula hetekig élvezték a szálloda vendégszeretetét.

1991-ben ismét filmsztárok költöztek az épületbe. A ház két törzsvendége, Szabó István és Koltai Lajos a Találkozás Vénusszal című filmjükhöz választották forgatási helyszínnek a szállodát. A hotel lobbijában játszódó jelenetben Hollywood egyik nagyasszonya, a hétszeres Oscar-jelölt Glenn Close és a dán–francia színész, Niels Arestrup szerepel. A felvételen jól megfigyelhető a lobbi akkori, felújítás előtti állapota. A mozivásznon a szálloda egy elegáns párizsi szállodát alakít, Arestrup szerepe szerint pedig egy magyar karmestert.

2003-ban Andrew Lloyd Webber zeneszerző szállt meg a szállodában. A zeneszerző, akinek műveiből világhírű filmek is születtek. Az operaház fantomja című musical budapesti bemutatójára érkezett Magyarországra. A Madách Színház előadása után a premier partinak a hotel adott helyett.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei