Trónok harca-túra Észak-Írországban

Álomutazó rovat

Tudta, hogy a Trónok harca HBO-filmsorozat 80 százalékát Belfast környékén, Észak-Írországban forgatták? Az északír főváros sok-sok lakója szerepelt statisztaként a filmsorozat különböző epizódjaiban, a rajongók pedig egy túra révén ugyanazt élhetik át, mint amit a szereplők a sorozatban.

Az alkotók eredetileg Skóciában szerettek volna forgatni, el is készült egy úgynevezett pilotfilm, vagyis a próbaforgatás, de aztán mégis Észak-Írországra esett a választás. Itt ugyanis a táj egyformán gyönyörű, ráadásul a kulturális kormányzat jelenős támogatást adott a film elkészítéséhez. Sőt: profi stúdiót biztosított az alkotóknak, mivel bízott abban, hogy a film sikeres lesz és ez további munkákat, forgatásokat jelent az országnak. Az elképzelés maximálisan bevált, a Trónok harca komoly turizmust generált, ma tucatnyi vállalkozás él a Trónok harca-helyszínek bemutatásából, a vendégek fogadásából.

Látványos világ, magával ragadó történet

Ha azok közé tartozik, akiknek elállt a lélegzete a Trónok harca-sorozatban bemutatott csodálatos tájaktól, akkor ez a túra önnek való! Ehhez Belfastba kell utaznia. Igaz, hogy nem fog találkozni személyesen Havas Johnnal, Catelyn Starkkal, a szép szőke Daeneryssel, vagy a mindig fondorlatos törpealkatú szereplővel, Tyrionnal, sőt Cersei alakítójával sem, de a film helyszínei meglátogathatóak.

Derrick mindent tud a szereplőkről és a stábról

Ha a McComb’s utazásszervező turisztikai céget választja, akkor ugyanazzal a társasággal fog utazni, mint a Trónok harca-filmsorozat stábja. Hat évadon át ez a vállalkozás biztosította az utaztatást a helyszínekre. Az idegenvezető és sofőr egy Derrick nevű úr, aki fantasztikus élő műsort nyomott az út során. Mindent tudott a szereplőkről, a helyszínekről, hiszen évek át együtt élt a színészekkel és a statisztákkal. Egy komputeren bemutatta a film jeleneteit, majd pontosan oda fuvarozott bennünket, ahol az adott jelenetet forgatták. Az összes forgatási helyszínen emléktábla állt, amelyen leírták, hogy a filmsorozat melyik évadának melyik epizódjában jártak ezen a helyszínen a stáb tagjai, s melyik színészek szerepeltek az adott snittben.

Soha nem lehet tudni, mi lesz a folytatásban

A Trónok harca HBO-sorozat minden idők legnézettebb tévés produkciója. Szinte nincs olyan ország, ahol ne vetítették volna hatalmas sikerrel. A sofőr-idegenvezető Derrick el is magyarázta, hogy mi az oka az elképesztő sikernek. Nem csak a látványosság, mert az alap. Nem csak a jól kitalált karakterek, mert az szintén kötelező. Nem csak a jól kiválasztott színészek, mert az is természetes követelmény. A válasz az, hogy ebben a sorozatban soha nem lehet tudni, hogy mi lesz a következő részben.

Kit Harrington szigorúan néz

A szerzők képesek voltak úgy megírni a sztorit, hogy a főszereplő, vagy legalábbis az annak hitt alak, Lord Stark, már az első évadban meghal. (A 24. című sorozatban például tudni lehet, hogy Jack Bauer bármilyen szorult helyzetbe is kerül, akkor is mindig megmenekül.) A Trónok harca-tévésorozatban minden megtörténhet, s meg is történik, úgy csűrik-csavarják a sztorit, hogy lehengerlő minden perce.

Buszos és privát túra is lehetséges

Belfastban választhat, hogy csatlakozik a többi Trónok harca-rajongóhoz egy buszos kiránduláson, vagy egy kis luxussal dúsítja az élményt, és privát túra keretében, például egy sofőrös Mercedesszel a saját tempójában járja be a helyszíneket. A buszos csoportos túra minden nap kilenckor indul Belfast belvárosából, s az ára fejenként 35 £. Ehhez még a túra során hozzájön az ebéd ára, ami nem kötelező, de ha éhes, akkor 9,50 angol font. Külön kell fizetni az egyik állomáshelyen is, ha át akar kelni a híres kötélhídon, vagyis a Carrick-a-Rede Rope-bridgen, ennek ára 6,30 angol font, de ez sem kötelező. A túrára befizethet Belfast belvárosában a Victoria Square bevásárlóközpontban a McComb’s helyi irodájában, vagy a helyét lefoglalhatja telefonon vagy e-mailen (info@mccombscoaches.com) is. És akkor induljon a túra!

Főbb állomások:

  • Cushendun – ahol megtekinti azt a barlangot, ahol Melissandre életet adott az árnyékgyilkosnak! A barlang csodás természeti környezetben található a tengerparton, amely amúgy egy kastély bejárata, ahol a múltban apácákat bújtattak.
  • Carnlough – más néven a bravosi csatorna, amikor Arya a vízbe esik harc közben. A filmbeli jelent szerint egy terméskövekkel kirakott, több száz éves keskeny kis lépcsősoron tápászkodik ki Arya a vízből, ez a lépcsősor ma már Észak-Írország egyik legtöbbet fényképezett építménye, sőt egy ügyes vállalkozó innen indítja hajós túráit, hajóját a lépcsősoron lehet megközelíteni.
  • Ballinton-kikötő – ahol Theon Greyjoy kötött ki Pyke-ra visszatérve! Ez a helyszín nagyon könnyen felismerhető, mert ahol forgatták, ott régóta üzemel egy kis terméskövekből épült tengerparti kávézó. Ennek a vendéglátóhelynek régen csak nyáron volt jó forgalma, a filmforgatás óta azonban egész évben özönlenek ide a turisták.
  • Giant’s Causeway – nem jöhet el idáig anélkül, hogy meg nem nézné az UNESCO-világörökség részét. Ez a világ egyik legszebb tája, a tengerparton fantasztikus vulkáni képződményekkel. A természeti látványosság látogatása ingyenes, csak azoknak kell fizetni, akik a látogatóközpontba mennek, s ott nézik meg a kiállítást, illetve filmvetésen vesznek részt.
  • Carric-a-Rede-kötélhíd – szintén kihagyhatatlan élmény, csak nehogy nyomj egy Balon Greyjoy-t!
  • Larrybane – ahol Renly megesküszik Catelyn Starknak, hogy bosszút áll Ned haláláért, de eléri a vég az árnyékgyilkos által.
  • The Dark Hedges – valószínűleg a legismertebb helyszín, Arya Stark menekülését láthattuk itt a Királyok útján. Ezeket a fákat, amelyek ágai egymásba karolnak, 200 évvel ezelőtt a Stuart-család ültette, hogy a birtokukra érkező vendégek látványos úton tudják megközelíteni a kastélyukat. A fasor csak néhány másodpercig szerepel a filmsorozatban, de  mégis olyan híressé vált, hogy ma már a hét minden napján autósok százai keresik fel, s turistabuszok tucatjai érkeznek ide, hogy fotózzák a látványosságot. Tényleg lenyűgöző a Királyok útja, én még egy Havas John-jelmezt is magamra öltöttem itt, s egy kardot a markomba ragadtam, hogy úgy fényképezzenek le, ami kedves emlék maradt számomra.

Érdekesség, hogy nemrégiben egy hatalmas vihar miatt két fa kidőlt a Királyok útján, s ezeket faragóművészek révén hasznosították újra, akik a Trónok harca-sorozathoz köthető mintázattal ellátott ajtókat készítettek belőlük.

Varázslatos, mesébe illő helyszín a Királyok útja fasor

Tíz ilyen ajtót gyártottak, ezek mindegyike egy-egy vendéglőbe került, amelyek a Trónok harca-sorozat forgatási helyszínein találhatóak. Speciel én a Fullerton Arms étteremben ebédeltem, itt Daenerys egyik sárkányát faragták ki az ajtóra. Aki betér ide, az kap egy Trónok harca-útlevelet, amelyben mind a tíz étterem címe, s az ott látható ajtó képe megtalálható. Az útlevél lepecsételhető, hogy a vendég igazolni tudja, melyik Trónok harca tematikus vendéglőben járt már. Aki mind a 10 pecsétet megszerzi, az boldog lehet, de külön jutalom nem jár érte. Idén februárban egyébként befejeződött a hetedik évad forgatása is, most az utómunkák zajlanak, s júliusban kerül majd adásba az HBO-n.

Figyeljen a pénzére!
Fontos információ, hogy mielőtt Belfastba érkezik, otthon váltson angol fontot, ha viszont eurót visz magával, akkor csak 50 eurós vagy kisebb címletek legyenek önnél, mert a 100 eurós bankjegyeket sehol sem váltják át a pénzváltók az északír fővárosban. Ugyancsak fontos figyelni arra, nehogy északír fonttal térjen vissza Magyarországra, mert azt meg Budapesten nem lehet visszaváltani, mivel sehol sem fogadják el. Az északír fontot bármelyik belfasti boltban átcserélik angol fontra, azonos az értéke. Még egy praktikus megjegyzés, ha bankautomatából vesz ki fontot, ne ijedjen meg, mert ennek külalakja eltérő lehet az önnél lévő egyéb fontoktól, ugyanis minden bank jogosult saját felirattal ellátott pénzt nyomtatni. Egy szó, mint száz: itt is figyelni kell a pénzre!

Ha tetszenek az írásaim, görgess lejjebb a mobilodon, s keresd meg a Facebook-boksz és a „Feliratkozás hírlevélre” jelölések között a Tetszik + Megosztás + Követem gombokat és klikkelj rájuk, mert ezzel segítesz, hogy minél több emberhez eljussanak a cikkeim. Ha szeretnél még legalább 100 érdekes utazási riportot olvasni, akkor szörfölj az alomutazo.hu honlapomon, s a főmenüben böngészd végig a rovatokat. Ha szeretnél fél áron hozzájutni a népszerű utazási riportkönyveimhez, akkor menj a főmenüben a Könyv rovathoz, s on-line megrendelheted bármelyik riportkönyvemet 50% engedménnyel!

Akár ez is tetszhet A szerző további művei