Tökös hét a Skanzenban

Skanzen, Szentendre, 2019. október 29.–november 3.

 

Igazi „tökös” programra várjuk a gyerekeket és a felnőtteket az őszi iskolai szünet ideje alatt. Tökös témahetünkön a népszerű újvilági növény, a tök nyomába eredünk. Aktív helyszíneinken megtudhatjuk, milyen ételek, eszközök, játékok készültek belőle. Bepillantást nyerhetünk a tökmagsajtolás vagy a tökmagköpesztés rejtelmeibe, kertészeti szakértőink pedig a tökfélék sokféleségével ismertetnek meg.

Programok

Az alábbi tevékenységekbe lehet bekapcsolódni keddtől vasárnapig a nyitvatartási időben: kézműves programok (pl. töklámpásfaragás, ékszerkészítés tökmagból), tökös ételek kóstolója (pl. őrségi tökmagos kerek perec, tökfőzelék, sütőtökkrémleves), tökös társas munkák bemutatója, kertészeti előadás a tökfélékről, tökös kvíz és tökös játszóudvar.

Mit érdemes tudnunk a tökről?

A tök a parasztgazdaságokban jellegzetes köztes növénynek számított, amit leginkább a kukorica, ritkábban a burgonya és napraforgó közé vetettek. Az újvilági, közép-amerikai eredetű tök a 16. században került Európába, és a kukoricával együtt gyorsan teret hódított. Magyarországon is korán megkezdődött termesztése, táplálékként és állati takarmányozásra egyaránt hasznosították. A tök húsának fogyasztásán kívül a magjából sajtolt olaj előállítása is hozzájárult termesztésének népszerűvé válásához. A 19. század második felétől különösen a nyugat-dunántúli Őrség és Hetés vált a tökmagolaj-készítés és -felhasználás jellegzetes körzetévé.

Jegyárak: a normál napokra érvényes múzeumi belépők és kedvezmények.

A program a Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvénysorozat része.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei