Tojás – tiszta lelkiismerettel

Olyan tojás árusítását kezdték meg Németországban, amelynek előállításához nem szükséges a hím kiscsibék tömeges elpusztítása. 

A tojótyúkok tenyésztése közben csak Németországban évente 45 millió hím kiscsibét pusztítanak el életük első napján, mert a kakasok nem adnak tojást, és húsállatként sem érdemes tartani őket.

Mint Julia Klöckner német mezőgazdasági miniszter a héten bejelentette, a Lipcsei Egyetemen kifejlesztettek egy világszerte újdonságnak számító eljárást, amellyel még a kikelés előtt meg tudják állapítani a születendő baromfi nemét, így szükségtelenné válik élő csibék megölése.

Az eljárásban lézerrel apró lyukat fúrnak a tojás héján, ezen keresztül folyadékmintát vesznek és a nemi hormonok alapján még embrionális állapotban – amikor még nincs fájdalomérzés – megállapítják a születendő csibe nemét. Azokat a tojásokat, amelyekből kiskakasok kelnének ki, állati takarmánnyá dolgozzák fel.

Az eljárást a Rewe óriás-áruházlánc karolta fel vegyes vállalatot alapítva holland baromfitenyésztő szakértőkkel, és csütörtökön piacra dobta az első „csibeölés nélkül előállított” tojást. A kíméletes módon termelt tojást egyelőre 233 berlini szupermarketben árusítják, de a jövő év folyamán mind az 5500 áruházban elérhetővé akarják tenni. Egy hatdarabos doboz 10 eurócenttel (32 forint) kerül többe, mint egy doboz szabadtartásból származó tojás, így némi áldozatot kell hozniuk a vevőknek is, ha „tiszta lelkiismerettel” akarnak tojást vásárolni.

Az e célra létrehozott vegyes vállalat ingyen bocsátja az új technikát a baromfitartók rendelkezésére, de az eljárás még nem igazán alkalmazható nagyüzemileg, ezért használata önkéntes alapon történik, a tömeges csibepusztítás teljes felszámolása még évekbe telhet.

A szövetségi mezőgazdasági minisztérium az elmúlt években eurómilliókkal támogatta olyan eljárások kifejlesztését, amelyek lehetővé teszik a születendő csibék nemének minél koraibb megállapítását. A lipcsei egyetemen kidolgozott eljárást az agrártárca csak akkor teszi kötelezővé, ha alkalmazása széles körűen, érdemi költségtöbblet nélkül megoldható.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei