Több százmillió tyúktojás kell az influenza elleni harchoz

Évente 450–500 millió tyúktojásra van szükség az influenza elleni oltóanyagok előállításához – mondta el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vezető munkatársa Genfben, a tojásban tenyésztett vakcinák „kulisszatitkairól” beszélve.

„A világszerte használt influenza elleni vakcinák több mint 90 százalékának az előállításához van szükség tojásokra” – mondta el a dpa hírügynökségnek Martin Friede, a világszervezet vezető kutatója.
A tojásalapú védőoltások előállításához azonban nem az élelmiszer-áruházakban kapható minőségre van szükségük a kutatóknak. Kizárólag olyan tojásokkal dolgoznak, amelyeket szigorú feltételek között élő tyúkok tojnak külön erre a célra létrehozott speciális gazdaságokban.
Friede szerint ez az eljárás jóval drágább, mint a reggeli omletthez szükséges tojás előállítása, és a tojókat nem lehet megenni, mert túlságosan „soványak”.
A WHO szakértői évente kétszer ülnek össze annak megállapítására, hogy a következő influenzaszezonban a vírus mely variánsai fognak dominálni. A laboratóriumokban ezután megkezdik a szükséges vírusok előállítását, majd elküldik őket a vakcina-előállító gyárakba, ahol aztán a tojásokba fecskendezik őket.
Nagyjából tíz nappal később a vírus több milliárdnyi másolata jön létre a tojásfehérjékben. Ezeket aztán hővel, vagy vegyi anyagokkal deaktiválják, ártalmatlan, de hatékony oltóanyagokká alakítva őket.

A tojások kétség kívül kulcsszerepet fognak játszani az influenza elleni vakcinák előállításában

A kutatók régóta próbálkoznak alternatív gazdasejtekkel, például kutyák vesedaganatából vagy rovaroktól nyert sejtekkel. Friede szerint a tumorból származó sejtkultúra korlátlanul szaporítható, ám ezek a módszerek még nem állnak készen a tömeges vakcina-előállításhoz.
„A tojások kétség kívül kulcsszerepet fognak játszani az influenza elleni vakcinák előállításában a következő 20 évben is” – mondta a szakember.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei