Több helyen lehet majd bankkártyával fizetni

Csaknem 30 százalékkal növeli hét bank a bankkártyaterminálok számát a kormány modern elektronikus fizetési módok elterjedését célzó programjának segítségével – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium szombaton az MTI-vel.

A szolgáltatók nyílt felhívás keretében nyújthattak be támogatási igényt. Terminálonként 80 ezer forint, összesen 2,4 milliárd forint eszközbeszerzési támogatásban részesültek, amelyből 30 200 darab új bankkártya-elfogadóhely létesül.

Azt ígérik, hogy átadják a kedvezményt

Cserébe a szolgáltatók vállalták, hogy a támogatásnak megfelelő összegben kedvezményt nyújtanak a terminált igénylő kereskedőknek. Ennek megfelelően a telepített terminálok használatáért a kártyás forgalom legfeljebb egy százalékának megfelelő díjat számíthatnak fel. Az NGM emlékeztetett, hogy a kisebb forgalmú vállalkozások díjterhelése gyakran 3–5 százalék között volt.

Korábban nem volt ritka, hogy az elektronikus fizetési rendszerhez csatlakozáskor 20–30 ezer forintos egyszeri telepítési díjat számoltak fel, de a programban telepített termináloknál ez megszűnik, kizárólag a forgalom legfeljebb egy százalékát kitevő jutalékot kell fizetni – hangsúlyozta közleményében a szaktárca.

Közölték továbbá, hogy a programnak nemzetgazdasági szintű előnyei is vannak, a fizetési infrastruktúra modernizálása növeli a hazai gazdaság versenyképességét, mivel az elektronikus fizetés térnyerése mérsékli a készpénzhasználattal kapcsolatban felmerülő költségeket.

Sarc a vállalkozásoknak

Arról az MTI-n megjelent cikk nem számol be, hogy a cégek mennyit kénytelenek fizetni a bankoknak, de az köztudott, hogy a pénzintézetek komoly sarcot hajtanak be a vállalkozásoktól a szolgáltatásért. A 24.hu cikke némi eligazítást nyújt a témában.

Fotó: Shutterstock

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei