Tizennégy bérletet kínál a Müpa új évada

A 2018–2019-es évadban 14 különböző bérlettel, sorozatok folytatásával és egy különleges VR (virtuális valóság) házbemutató túrával várja a közönséget a Müpa. 

Az évad művésze 2018–2019-ben Gyenyisz Macujev zongoravirtuóz, az évad együttese pedig a Magyar Állami Népi Együttes, így három-három előadásukat láthatja a közönség az évadban.
A meghívott karmesterek között szerepel mások mellett Sir John Eliot Gardiner, Sir Simon Rattle, Michael Tilson Thomas, Mariss Jansons, François-Xavier Roth, Fischer Ádám és Teodor Currentzis. A balti országok 100 éves függetlensége előtt tiszteleg Szergej Krilov és a Litván Kamarazenekar, a hegedűművész Midori pedig a Müncheni Kamarazenekarral érkezik.
Az évadban fellép többek között Baráth Emőke szoprán, Philippe Jaroussky kontratenor és Olga Peretyatko szoprán. Várdai István Frankl Péterrel Beethoven cselló-zongora szonátákat, Baráti Kristóffal és Szűcs Mátéval Brahms-zongoranégyeseket játszik, a Canadian Brass Ensemble a zenetörténeten átívelő műsorral érkezik.
A Régizene Fesztivál nyitóprodukciójával indul a tavasz a Müpában: Michael Volle és az Akademie für Alte Musik Berlin koncertjén Bach kantátáit hallhatja a közönség. A tíznapos eseménysorozat vendége lesz a Václav Luks vezette Collegium 1704, míg Montéclair Jephté című operája Vashegyi György vezényletével az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus előadásában hangzik el.
A magyar zenekarokat és karmestereket bemutató koncerteken Madaras Gergely, Farkas Róbert, Dobszay Péter és Cser Ádám váltja egymást a pulpituson a különböző zenekarok élén. Az Európai Hangversenytermek Szervezetével (ECHO) közösen megvalósított, fiatal tehetségeket bemutató Rising Stars sorozatban francia, német, brit, holland, katalán, iráni és osztrák származású művészek lépnek fel.
A Budapesti Fesztiválzenekarral való együttműködés jegyében az Európai hidak 2018 fókuszpontjában a Baltikum és Lengyelország áll majd, az egész napos zenei maraton pedig Debussy és Ravel életművét járja körül. Jövő év júniusában két alkalommal ismét látható lesz a teljes Ring, azaz Wagner A nibelung gyűrűje tetralógiája Fischer Ádám vezényletével a Budapesti Wagner-napokon.
A komolyzene mellett könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók és táncelőadások is színesítik a programokat. Joe Lovano, Peter Erskine, a Budapest Jazz Orchestra és a Mnozil Brass koncertje mellett a New Orleans Swingfesztivál, a Jazz Showcase, a Jazztavasz, a Hey, June! fesztivál és a Recirquel Újcirkusz Társulat produkciói várják a közönséget.

A komolyzene mellett könnyűzenei és világzenei koncertek, újcirkusz-produkciók és táncelőadások is színesítik a programokat

Folytatódnak a Metropolitan-közvetítések, a Literárium, a Literárium extra és a Versestek, a Müpa vendége lesz többek közt Nádas Péter, Cserna-Szabó András és Rakovszky Zsuzsa.
A Müpa mindemellett egy, a virtuális valóság (VR) technológiával készített házbemutató filmmel és applikációval is várja a nagyközönséget. A Teremről teremre szolgáltatás részeként a látogatók VR-szemüvegek segítségével magyar és angol nyelven is elérhető vezetett virtuális sétákon barangolhatják be az épületet a zongoralifttől a zsinórpadlásig, valamint ízelítőt kaphatnak az intézmény programkínálatából is.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei