Tíz jel, hogy eljött az ideje a szemvizsgálatnak

Szemünk romlásának több, a hétköznapok során is könnyen felismerhető tünete van. Ilyen például a homályos látás, a fényhez való alkalmazkodási nehézségek, a kettős látás vagy például a szem mögött érzett nyomás. Ha ezek közül bármelyiket, esetleg többet is észlel, érdemes felkeresni egy szakembert egy alapos vizsgálat erejéig.

Az egyik legvilágosabb jele annak, hogy szüksége van szemüvegre, hogy nem tud elolvasni egy feliratot vagy pedig eltéveszt egy jelzőtáblát. De ennél azért jóval több dolog utalhat arra, hogy a szemünk ereje már nem a régi.

Egyes kimutatások szerint körülbelül a világ lakosságának hatvan százaléka szorul látáskorrekcióra, de az összes látásgyengeség nyolcvan százaléka elkerülhető, vagy pedig korrigálható lenne.

A látásunk romlására utaló jelek felismerése szerencsére nem bonyolult feladat. A tünetek széles körűek lehetnek, de a helyes diagnózis felállításához nem elég az otthoni felismerés, ajánlott megkeresni vele a szakembert is – írja az eyesiteonwellnes.com.

A leghétköznapibb dolgok is komoly nehézséggé válhatnak, miközben egy szemésznél tett látogatás már megoldást hozhat

Íme tíz jel, ami arra utal, hogy érdemes lenne ellátogatni egy szemorvoshoz:

  1. Homályos látás: ha tíz lépés távolságból nem ismeri fel ismerősét, vagy összemosódnak a betűk kedvenc magazinjában, akkor bizony elromlott a távol- vagy a közellátó képessége. Ha a közeli és a távoli tárgyakat egyaránt homályosan érzékeli, akkor ez az asztigmatizmus jele is lehet, amely a szemlencse vagy a szaruhártya görbületére utal.
  2. Nehézkes éjszakai látás:  ha gondot okoz például a kevesebb fénynél történő reggeli újságolvasás, az akár a hályog kialakulásának korai jele is lehet, ezzel pedig érdemes azonnal orvoshoz fordulni.
  3. Problémák, mikor a sötét után a fényhez kell alkalmazkodni: ha hosszabb ideig tart a fényesebb állapothoz való alkalmazkodás, akkor valószínűleg gyengültek a szivárványhártyán belül a pupillát a szűkülésben és tágulásban segítő izmok. Ahogy több látási probléma, úgy ez is általában az öregedés során jelentkezik.
  4. Gondok a számítógép előtt: ha egyre bonyolultabb feladat a  monitoron való olvasás, az a távollátó képesség romlását jelezheti. Ez letesztelhető azzal, hogy minden reggel ugyanazt az oldalt adott távolságból megpróbáljuk elolvasni, hogy lássuk, romlott-e a látásunk.
  5. A szem megerőltetése, szemfáradtság: húszpercnyi olvasás úgy megviseli a szemét mint egy évvel ezelőtt egyórányi? A szem fáradtsága következhet az elmosódott látásból vagy a gyakori fókuszálásból, de okozhatja vezetés, írás vagy éppen a mobiltelefon-függőség. Próbáljon tevékenysége közben rendszeres szüneteket tartani, vagy pedig változtatni a megvilágításon a vakító fények csökkentése érdekében. Ha a fáradtság továbbra is fennáll, forduljon orvosához.
  6. Gyakori fejfájás: néha a szaruhártya és a szemlencse képekre összpontosító mechanizmusa akadozik, és a szem kicsi izmai kénytelenek keményebben dolgozni. Ez megerőlteti a szemet, amely fejfájást okozhat. Ha tehát sokat „bandzsít” az ember, az fejfájáshoz vezethet, lehet, hogy szükség lenne szemüvegre.
  7. Kettős látás: ez komoly gondokhoz vezethet, a szaruhártya és a szem izmainak problémáit jelzi, de a kialakuló hályog tünete is lehet. Orvoshoz kell fordulni vele.
  8. Hullámos látás: ha az egyenes vonalak eltorzulnak, vagy a színek elhalványulnak, az a retina központi részének romlását jelezheti, ez a látásvesztés egyik vezető oka.
  9. „Glóriás” látás: ha a tárgyak körül azokat körülvevő fényt látunk, az a kialakuló hályog vagy pedig a sötétben való látási problémák indikátora.
  10. Nyomás a szemben: ha a szeme mögött nyomást érez, az akár a kialakuló zöldhályog jele is lehet, ami kezelhető betegség. A nyomás növekedése roncsolhatja azokat a  látóidegeket, amelyek a képeket eljuttatják az agyhoz. Habár a nyomás érzése nem feltétlenül a zöldhályog szimptómája, de azért ilyenkor érdemes szakemberhez fordulni.
Egy szemvizsgálat gyors és fájdalommentes, a bejutás már egy másik téma

Egy vagy több tünet érzékelése a felsoroltak közül még ugyan nem feltétlenül okoz látási problémákat, de elővigyázatosságból érdemes vele, velük elmenni egy szemorvoshoz, hiszen egy alapos vizsgálat során kiderülhet, mi okozza ezeket a változásokat. Ezzel párhuzamosan megtudhatja azt is, hogy szüksége van-e szemüvegre, hogy javuljon a látása.

Fotó: Shutterstock

Akár ez is tetszhet A szerző további művei