A Titanic magyarjai – Weisz Lipót nem, Piroch Gábor túlélte a katasztrófát

Az egyetlen bizonyíthatóan magyar származású áldozata a Titanic elsüllyedésének az 1875-ben Veszprémben született Weisz Lipót, aki Lepold Weiszként brit állampolgárként szerepelt az utaslistán. Piroch Gábor világhírű kaszkadőr viszont túlélte az óceánjáró katasztrófáját, no persze csak a kultikus film készítése közben. Párhuzamos mítoszvadászat a seniorplus. hu-val a húsz éve készült 11 Oscar-díjat nyert alkotás nyomában.

A legendás Titanic elsüllyedése örök témát ad az utókornak

A legendás Titanic elsüllyedése örök témát ad az utókornak, az emlékezetnek, a kutatóknak, a történészeknek, a hajósoknak, a legendákat szeretőknek, a mítoszvadászoknak, sőt, az összeesküvésekben hívőknek is. A világtörténelem egyik leghíresebb óceánjárója első és egyben végzetes útján 1912. április 15-én merült a hullámsírba. Összesen 1517-en haltak meg a jéghegynek ütköző hajó elsüllyedésekor.

A tragédiából 1997-ben James Cameron írt és rendezett 11 Oscart nyert filmet Kate Winslet és Leonardo DiCaprio főszereplésével. Most, hogy húszéves az alkotás, azzal is előtérbe került, hogy a végét többen megkérdőjelezték, sőt matematikai tételekkel és a gyakorlatban bizonyították, hogy Jack teljesen értelmetlenül halt meg, hiszen elfért volna még szerelme mellett a vízen úszó ajtón. Így ő a forgatókönyv szerint nem élte túl a hajó elsüllyedését.

Egy világhírű magyar kaszkadőr viszont visszatért a hullámsírból

Egy világhírű magyar kaszkadőr viszont visszatért a hullámsírból. Persze csak képletesen. A 64 éves Piroch Gábor ötven országban dolgozott Hollywood legnagyobb sztárjaival, rendezőivel, több mint 300 filmben vett részt, 2007-ben jelölték a kaszkadőrök Oscar-díjára is. Szerepelt a többi között az Emlékmás, az  Oroszlánszív, a Terminátor 3, az Evita, a Skorpió király, a Kincses sziget kalózai, a Világok harca, az Eragon, a München, a Trója, a Mennyei királyság, a Múmia, a Kleopátra,  a Hercules, a Menekülés a győzelembe, a Mr. and Mrs. Smith, a Transformer 3, a Katedrális című alkotásokban. Forgatott együtt Spielberggel, James Cameronnal, Orlando Bloommal, Tom Cruise-zal, Silvester Stallone-nal, Brad Pittel, Angelina Jolie-val, Timothy Daltonnal, James Belussival, Madonnával, Kate Winslett-tel, Leonardo DiCaprióval és Bud Spencerrel is.

Gazdag pályafutásának a legszebb emléke marad az, hogy bekerülhetett a Titanic című filmbe 1996-ban és 6 hónapot tölthetett Mexikóban a forgatáson. Minden egyes akcióban részt vett, ahol kaszkadőröket alkalmaztak. Viccesen írták akkoriban róla, hogy a magyar, aki túlélte a katasztrófát. Ő alakítja azt az utast, aki az egyik látványos jelenetben a kettétört hajó korlátjáról a mélybe zuhan. Meg is sérült a forgatáskor, a sarkába csapódott egy vasgerenda, napokig menni is alig tudott. Más alkalommal pedig a hátára esett, három napig vért köpött a kórházban, de számára akkor is a Titanic marad az a film, amelyet az elsők között említ, amire büszke. Ekkor ismerkedett meg Kate Winslett-tel, aki megjegyezte a nevét a 160 kaszkadőr közül és később más forgatáson is összefutottak. Piroch Gábor már visszavonult. Kaszkadőrszakértőként és akciórendezőként dolgozik már jó ideje különböző filmekben, sorozatokban.

Bizonyíthatóan az egyetlen magyar származású áldozata a tragédiának az 1875-ben Veszprémben született Weisz Lipót

A Titanic rejtélye a filmen kívül is számtalan mítoszt, érdekességet hordoz magában. Időről időre előkerül az, hogy több honfitársunk is ott volt a hajón, ám bizonyíthatóan az egyetlen magyar származású áldozata a tragédiának az 1875-ben Veszprémben született Weisz Lipót, aki Lepold Weiszként brit állampolgárként szerepelt az utaslistán.

Csak a Titanic futhatott ki, oda minden szénellátást biztosítani kellett

Weisz Lipót tehetséges szobrász és kőfaragó volt, aki 19 évesen a bromsgrove-i Iparművészeti Egyesületnél tanult. Majd Kanadába ment, ahol Montrealban az ottani szépművészeti múzeumnál végzett fafaragói és kőfaragói munkát. Jól keresett, ezt bizonyítja az is, hogy amikor elhatározta, hogy végleg kivándorol Kanadába, s visszament Angliába az ott élő feleségéért, akkor jelentős mennyiségű arany is volt nála. Asszonya, Mathilde Francoise Weisz belga származású volt és azt tervezték, hogy Montrealba mennek, majd Québecben telepednek le. Érdekesség és talán a sorsukat befolyásoló történet az, hogy Lepold a Lusitania gőzössel utazott a brit partokhoz és azt is tervezték, hogy azzal is indulnak közösen vissza új otthonuk, az Újvilág felé. Ám akkor tört ki a szénsztrájk és az a hajó nem indult el. Csak a Titanic futhatott ki, oda minden szénellátást biztosítani kellett, hiszen a luxus-óceánjáró első útja a White Star Line társaságnak presztízst jelentett. Weiszék nem akarták a visszautat elhalasztani, ezért felszálltak a Titanic másodosztályára. A férjnek ez jelentette az utolsó utat a southamptoni kikötő 44. számú dokkjából.

Mathilde Francoise Weisz mentőcsónakba került, túlélte a katasztrófát

A Titanic nem sokkal ezután léket kapott. Mathilde Francoise Weisz mentőcsónakba került, túlélte a katasztrófát. Férje a jéghideg vízbe veszett. Lebegő holtestét kiemelték, öltönyének monogramja után azonosították, s megtalálták nála a kabátjába rejtett aranyat, amit később odaadtak özvegyének. Montrealban helyezték örök nyugalomra. Mindezeket az információkat dr. Elter Tamás tudományos újságíró, szakíró, aki a budapesti Titanic-kiállítás kurátora is volt, bocsátotta a rendelkezésünkre.

A Titanic körüli történetek így a húsz éve készült film árnyékában is tovább élnek

A Titanic körüli történetek így a húsz éve készült film árnyékában is tovább élnek. Egy magyar szobrász és egy kaszkadőr legendájának árnyékában.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei