Tévhitek és igazságok a napozással kapcsolatban

Vigyázzon a gyerekére, a napégés egyenes út a felnőttkori bőrrákhoz

Nem, nem és nem! Nem lehet büntetlenül napozni 11 és 15 óra között, bármit mond a nagyi, a szomszéd, a híradó. A bőr nem felejt, nem javítható, ha nem is közvetlenül a leégés után, de évekkel később igenis megjelennek a foltok az agyonégetett bőrfelületen. Sőt, bőrrák is kialakulhat! Szóval óvatosan a napozással.

A napidoktor.hu összeszedte a napozással kapcsolatos tévhiteket. Mivel a nyaralások miatt a probléma tömegeket érint, nem lehet elégszer figyelmeztetni az embereket: mindenki csak egy bőrt tud lehúzni magáról. Csak egyet. A hétvégén 30 Celsius-fok fölött lesz a hőmérséklet.

1. TÉVHIT. „A D-vitaminra szüksége van az embernek, így 11 és 15 óra között gyorsan beszerezhető a szükséges mennyiség.”
Az igazság: aki tavasztól őszig eleget tartózkodik a szabadban, normál mennyiségű napfényhez jut, és a szervezete fel tudja tölteni magát a szükséges D-vitamin-mennyiséggel. 11 és 15 óra közötti napozás esetén a káros sugárzás miatt nagyobb veszélynek teszi ki magát, mint amit a D-vitamin esetleges hiánya okozna.

2. TÉVHIT. „Nem az UV-sugárzás okozza a bőrrákot.”
Az igazság: a bőrrák valóban nem alakul ki akkor, ha óvatosan, megfelelő időt tölt a napon. A melanóma kialakulásának valóban a napégés az elsődleges faktora, de emellett a genetikai háttér is szerepet játszik ebben.

3. TÉVHIT. „Akik naptejet használnak, azoknál 3–4-szeresére nő a melanóma kockázata, pont azért, mert D-vitamin-hiány áll elő.”
Az igazság: ennek a felvetésnek, miszerint aki fényvédő naptejet használ, annak D-vitamin-hiánya lesz, nincs semmilyen tudományos alapja. Nincs ezt igazoló kutatási eredmény.

4. TÉVHIT. „Ha nagyon leégsz a napon, bőrrákos leszel!”
Az igazság: a leégés csak azt jelzi, hogy extrém mértékű fénykárosodás érte a bőrt, és megteremti annak lehetőségét, hogy később ebből rosszindulatú bőrdaganat legyen. Senki sem tudja, hogy ez hány égés után következik be. De rengeteg adat utal arra, hogy akik gyerekkorukban napégést szenvedtek, azoknál gyakrabban fordul elő melanóma. Ennek ellenére sok szülőnek még mindig meggyőződése, hogy az az egészséges gyerek, amelyik jó barna.

 

 

Akár ez is tetszhet A szerző további művei