Természetvédő cápák

Kulcsszerepet játszanak a cápák a korallzátonyok egészségének megőrzésében az ausztrál partoknál – állapította meg egy tanulmány. A Nyugat-ausztráliai Egyetem hétfőn mutatta be kutatásának eredményeit, amelyek szerint a ragadozó halak kiemelt szerepet játszanak a korallzátonyok ökoszisztémájában.

Fekete foltú szirtcápa úszik a vízben    Fotó: MTI/Balázs Attila

A cápák olyan kisebb ragadozó halakkal táplálkoznak, amelyek a korallok számára fontos növényevő állatokat pusztítanak el. Ezek az apró növényevő állatok azért fontosak, mert algákkal is táplálkoznak, és így megakadályozzák, hogy az algák túlszaporodjanak a fiatal korallokon. A tudósok a kontinens északi részén végeztek vizsgálatokat, így a Nagy-korallzátonyon is, amely jelenleg súlyos korallfehéredésben szenved. A szakértők négy hónapot töltöttek a nyugati parton lévő Broome és a keleti parti Cairns közötti területen.

Homoki tigriscápa két és fél méteres hím változata   Fotó: MTI/Balázs Attila

„Ahol nagy mennyiségben élnek cápák, ott egészségesebbek a korallok” – foglalta össze Jessica Meeuwig, a program vezetője. A tanulmány szerint azok a korallzátonyok, ahol nagyobb a cápapopuláció, gyorsabban gyógyulnak fel a fehéredésből és ritkábban betegszenek meg.

Életmóddal kapcsolatos cikkeinket ezen linken találja: életmód

Akár ez is tetszhet A szerző további művei