Terjednek a füstmentes strandok Franciaországban

A francia tengerpartok mintegy ötven strandján tilos immár a dohányzás: így kívánják megóvni a környezetet a csikkektől és csökkenteni a passzív dohányzás veszélyeit.

A Rákellenes Liga által néhány éve indított kezdeményezés keretében eddig 218 közterület, park, illetve strand (egészében vagy részben) kapta meg a Füstmentes térség címet. Itt a dohányzást önkormányzati rendelet tiltja, egyelőre 29 francia városban vannak ilyen térségek.

A szervezet, amely az „élhető és egészséges közterületekért” küzd, a Franciaországban évi 78 ezer halálesetet okozó rák elleni harc jegyében bevezette a Füstmentes város címet is, hogy egész városokban legyenek ilyen helyek.

„Nem azt akarjuk, hogy minden strand füstmentes legyen, csupán azt, hogy az emberek választhassanak” – mondta Emmanuel Ricard, a civil szervezet megelőzésért felelős vezetője.

A füstmentes strandon a szivarozás is tilos!

Elsőként Nizza városában nyílt meg 2012-ben egy füstmentes strand, ma már négy ilyen működik az Azúr-parti városban.

Nizzát más települések is követték, így a szomszédos Cagnes-sur-Mer, amelynek tíz strandja közül egyen nemcsak a cigaretta, de a vízipipa és az elektromos cigaretta, illetve más szívható vagy belélegezhető termék használata is tilos. A családok – főleg a gyermekeik egészségéért aggódók – körében igen népszerű a strand – mondta el Louis Negre, a város polgármestere.

Korzika szigetén már 20 füstmentes strand működik, a bretagne-i Saint-Malóban pedig immár három. A délnyugat-franciaországi Ouistreham is csatlakozott a kezdeményezéshez „a közegészség védelme érdekében, és a homok és a tenger szennyezése ellen”. A csikkek gyakran a tengerbe kerülnek, onnan a halak gyomrába, majd a gyermekek szájába – mutatott rá Ouistreham polgármestere, Romain Bail.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei