Tenyéren, talpon, ujjakon is jelentkezhet ekcéma

Roppant kellemetlen betegség a kézfejen, ujjakon, talpon jelentkező ekcéma, amely viszketéssel, égő érzéssel, sokszor hólyagokkal jár, és emiatt erősen kihat az önbizalomra is. Dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza a rizikófaktorokra és a kezelési lehetőségekre hívta fel a figyelmet.

Ezek a kézen, lábon jelentkező ekcéma tünetei

– Az akut tenyér és talpi ekcéma, közismertebb nevén dyshidrotikus ekcéma olyan látható tünetekkel jár, amelyek miatt az érintett nem szívesen teszi láthatóvá a kezeit, ujjait, lábfejét.  Intenzíven viszkető, mélyen ülő, apró hólyagok jelenhetnek meg a tenyéren, az ujjakon, a talpon.

– A hólyagok elmúltával, ami 2–3 hetet is igénybe vehet, a bőr jellemzően száraz, piros, repedezett marad. A tünetek éveken keresztül, akár havonta előjöhetnek. A hólyagok utat nyithatnak különböző kórokozóknak, a bakteriális felülfertőződés pedig súlyosbítja az egyébként is kellemetlen tüneteket.

A rizikófaktorokat is fontos ismerni

A dyshidrotikus ekcéma konkrét oka ismeretlen, bár számos dolog kiválthatja, így például az erős izzadás, a túl sokáig tartó vízben tartózkodás, a szezonális allergia, dohányzás és igen gyakran a stressz – hangsúlyozza Pánczél doktornő. A hólyagok megjelenhetnek többek közt fémallergia miatt is, ezt tehát mindenképpen érdemes kivizsgáltatni.

Általában a fiatal felnőtteket érinti, férfiak és nők egyaránt érintettek lehetnek, a betegség manifesztációját számos rizikófaktor befolyásolhatja.

– A családban már tapasztalt dyshidrotikus ekcéma (igen ritkán öröklődő a betegségről van szó).

– Atópiás dermatitis, szénanátha az egyéni kórelőzményben.

– Kontaktallergia (főként a fémekre).

– Komoly stresszel járó élethelyzet.

– Nyári meleg.

– Hosszú ideig vízben tartott kéz vagy láb.

– Egyes terápiák, főként az intravénás immunoglobulin terápia.

Ahhoz, hogy diagnosztizáljuk a dyshidrotikus ekcémát, alaposan megvizsgáljuk az érintett területet és ki is kérdezzük a beteget a családi anamnézisről, rizikófaktorokról – mondja. dr. Pánczél Gitta, a Dermatica bőrgyógyásza. – Sokszor, például a szokványos terápiára nem kellően reagáló esetekben, allergiatesztet is érdemes végeztetni, beleértve a fémeket, egyes élelmiszereket, polleneket, penészgombákat. Ha ugyanis fény derül az allergiára, ennek kezelése már eleve csökkenti a tüneteket. Ezenkívül ugyanis nincs egyetlen, mindig hatékony módszer a kézen, lábon jelentkező ekcéma kezelésére. Sokszor beválnak a szteroidtartalmú készítmények a gyulladás és az irritáció visszaszorítására, antihisztaminokat rendelhetünk el a viszketés ellen. Egyes esetekben szükség lehet a hólyagok steril körülmények között történő kiürítésére is, de a fertőzések biztos elkerülése végett praktikus, ha azt az orvos végzi. A legfontosabb azonban, hogy mindig az adott panaszoknak, állapotnak és esetleges érzékenységeknek megfelelően kezeljük ezt a betegséget.

Az érintetteknek maguknak is figyelniük kell

Azoknak, akik a kézen, a lábon jelentkező ekcémával küzdenek, nagyon fontos a rendszeres hidratálás, különösen, ha vízzel érintkeztek. Súlyosabb esetekben érdemes bőrgyógyász által ajánlott mosakodó és hidratáló termékeket használni. Ugyanilyen hangsúlyos az érintett területek tisztán és szárazon tartása a fertőzések elkerülése miatt. A kádas fürdőzés helyett a gyors zuhannyal ajánlott próbálkozni.

Pánczél doktornő szerint érdemes még kerülni az irritáló anyagokat (például mosószerek, tisztítószerek, citrusfélék), házimunka végzésekor pedig ajánlatos pamuttal bélelt védőkesztyűt viselni. Ha pedig allergia áll a háttérben, fontos azt kezelni. Érdekes és fontos adalék, hogy ha valaki kobalt- vagy nikkelallergiás, vissza kell szorítani az étrendjében a kesudiót, a mogyoróféléket, a csokoládét, a kakaót, a szójatermékeket, a babféléket is.

Forrás: Dermatica (www.dermatica.hu).

Akár ez is tetszhet A szerző további művei