Télen különösen fontos: együnk D-vitamint!

Ha sokat süt a nap, elég D-vitaminhoz jut a szervezetünk, mindannyian frissebbnek, egészségesebbnek és energikusabbnak érezzük magunkat. A borongós téli időben, amikor keveset süt a nap, muszáj pótolnunk a D-vitamint.

Ha megfelelő mennyiségű D-vitamin van jelen szervezetünkben, akkor az nemcsak a csontok egészségére van jótékony hatással, hanem elősegíti az izmok megfelelő működését is. A D-vitamin segíti a kalcium felszívódását, tárolását, továbbá szabályozza a vér kalciumszintjét. A legújabb kutatások szerint a D-vitamin szerepet játszik a szervezet immunerősítésében is. Megfelelő D-vitaminszinttel rendelkezők körében jóval alacsonyabb számban fordul elő influenza és egyéb légúti megbetegedés.

A legjobb D-vitaminforrás természetesen a napfény. Nyári időszakban elegendő 15–20 percnyi napon töltött idő, és máris biztosítottuk a szervezetünk számára szükséges mennyiséget. Ha nem süt a nap és ételeink és italaink nem tartalmaznak elég D-vitamint, különböző pótlásokra kényszerülünk: táplálékkiegészítők, hal- vagy csukamájolaj-koncentrátumot tartalmazó kapszulák szedése. A téli hónapokban a mesterséges vitaminok helyett nagyon sokat tehetünk a szervezetünk D-vitaminnal való ellátásáért okosan megválasztott élelmiszerek fogyasztásával.

Halolaj

Nagyon sokáig a D-vitamin téli pótlásának főleg a gyerekek nem nagyon örültek. A csonterősítő csukamájolaj nem volt jó ízű, pedig sokáig csak ezt alkalmazták. Ma a D-vitaminban leggazdagabb halfajok – a hering, a tonhal, a harcsa, a sügér, a ponty, a csuka, a compó, a pisztráng, a lazac és az angolna – fogyasztásával pótolhatjuk D-vitaminhiányunkat.

Gomba

A gombák kiváló és egyedülálló D-vitaminforrások, a legnagyobb mennyiségben közülük is a friss vagy szárított vargányagomba tartalmazza a legtöbb vitamint. A vegán táplálkozást folytató emberek egyetlen igazán jelentős élelmi D-vitaminforrása.

Májas ételek

A halak és a gombák mellett nagy mennyiségű D-vitamint tartalmaz a máj. Bár különösen a marhamájra mondják, hogy gazdag D-vitaminban, a belsőség minden típusát érdemes beépíteni az étrendünkbe. Fogyasztásával olyan értékes anyagokhoz juthatunk még hozzá, mint az A-vitamin, a vas, a fehérje, a réz és a cink.

Tej

Kiváló D-vitaminforrás a tej és a joghurt is, ami azért lényeges, mert a benne lévő kalcium a D-vitaminnal együtt tud igazán felszívódni. A tejnek más jótékony hatásai is ismeretesek: rengeteg benne a fehérje, kalciumtartalma miatt erősíti a csontokat és a szívet, és aki nem érzékeny rá, annak a gyomor- és bélrendszerét is rendben tartja.

Tojás

A tojás is remek választás, ha a D-vitamin pótlásáról van szó. A tojásban egyébként jelentős mennyiségű még az A-, a B2- és az E-vitamin is, valamint karotinban is gazdag.

Tofu

Kínai eredetű élelmiszer a tofu, melyet szójatej megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag, remek D-vitaminforrás. Dietetikai szempontból jelentős tulajdonsága, hogy energiaszegény, koleszterinmentes fehérjét biztosít a szervezet számára.

Csoki

Az étcsokoládé azok közé az édességek közé tartozik, amikben sok a D-vitamin van, így bátran ehetünk magasabb kakaótartalmú csokoládét. Antioxidánsokban gazdag, vagyis rákellenes, szünteti a gyulladásokat, óvja a szívet és pörgeti az anyagcserét.

Tökmag, dió, napraforgó

Az olajos magvak és a csonthéjasok szintén jó forrásai a D-vitaminnak. Nemcsak csontjainknak hasznos, de agyműködésünket is serkenti. Azonban mértékkel fogyasszuk, és a sós változattal szemben a natúr formáját együk.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei