Telefonos segélyszolgálat elveszett állatoknak Bécsben

Az osztrák főváros állategészségügyi és állatvédelmi ügyosztálya telefonos segélyszolgálatot működtet a talált és elveszett állatok bejelentésére Bécsben. Aki az utcára teszi és magára hagyja kisállatát, az pénz- vagy akár börtönbüntetésre is számíthat.

Két tengerimalacot, egy nyuszit és három kiscicát találtak Bécsben különböző helyeken magukra hagyva. Mivel gyakran fordulnak elő ilyen esetek, az állatvédelmi ombudsman, Eva Persy emlékeztetett arra, mit is kell tenni, ha valaki gazdátlan állatot talál Bécsben.

A legfontosabb, hogy semmi esetre se vigye magával, hanem rögtön értesítse a rendőrséget vagy hívja a város telefonos segélyszolgálatát (Fundservice für Haustiere, +43 1 4000 8060). A segélyvonalat az állategészségügyi és állatvédelmi ügyosztály, az MA 60 működteti, éjjel-nappal hívható, és nemcsak a talált, de az elveszett kutyusokat, cicákat és egyéb házi kedvenceket is be lehet jelenteni rajta. A talált állatokat rögtön elszállítják és gondoskodnak róluk, fényképük pedig felkerül a város honlapjára. A kutyusok és a cicák főként a város modern ebrendészeti telepén, a TierQuarTierban várják, hogy gazdájuk értük jöjjön, vagy új otthont találjanak nekik, míg az elszabadult papagájokról, teknősökről és kígyókról az állatkert gondoskodik.

Mivel Bécsben is gyakran előfordul, hogy egyszerűen az utcára teszik a korábbi házi kedvenceket, az állatvédelmi ombudsman arra is felhívja a figyelmet, hogy ez állatkínzásnak minősül, és akár 7500 eurós büntetés is jár érte. Ráadásul, ha a megunt állat önerőből nem képes túlélni, sorsára hagyása súlyos állatkínzásnak számít és akár két év börtönnel is büntethető. Így, ha valaki úgy érzi, meghaladja az erejét az állat tartása, először kérjen segítséget az olyan szakmai szervezetektől, mint az állatvédelmi hivatal, vagy végső megoldásként mondjon le róla egy menhely javára, hogy új gazdát találhassanak neki.

Akár ez is tetszhet A szerző további művei