Tavaszi (t)rendrakás 7 őszinte kérdéssel

Nyakunkon a tavasz. Lekívánkoznak a meleg, nehéz anyagok, és felszabadultan bújnánk bele a csinos, könnyű ruhánkba, amit játszadozva kap fel a szél. Majd jön a felismerés. Elraktam a télit, és nincs mit felvennem, pedig tele a szekrény. Ez bizony azt jelzi, hogy a tavasszal együtt elérkezett az ideje a nagytakarításnak is.

Ha a teli ruhásszekrényben élére vasalva, tökéletes oszlopokba rendezve állnak a ruhák, de nem látjuk át pontosan, milyen darabjaink is vannak, mi mivel alkot egységet, melyik milyen alkalomra jó, akkor valójában nincs rend benne.

Néha nem jön ránk a tavalyi nadrág Fotó: Shutterstock

Érdemes ilyenkor egy alapos, igazán mélyreható szelektálást végeznünk, mielőtt újabb bevásárlásra indulnánk. A rendszerezés királynője, Marie Kondo szerint ehhez elég egyetlen kérdést feltenni magunknak: örömet okoz nekem?

Ha ez ilyen egyszerű, miért van tele a szekrény, és miért csak pár darabot hordunk? Miért van sok nőnek olyan ruhája, ami nem is jó rá méretben, mert majd bele fogy? Miért őrizgetünk sok évvel ezelőtti ruhákat, amik csodás emlékeket idéznek, de már nem tudjuk, hogyan hordjuk?

Belül nem vagyunk elé elégedettek

Mindeközben dől ránk a jól ismert klisé: valósítsd meg önmagad! Mutasd meg, ki vagy! Légy egyedi, légy egyéni! Persze, mi sem könnyebb, amikor a divatlapok 90–60–90-es méretű 14–25 év közötti lányokon mutatnak be kreatívan összeállított kompozíciókat, amiket úgy ahogy ott látjuk, nem lehet utcára felvenni. Sokszor ezért bizonytalanul összeválogatunk és hazaviszünk egy halom rendkívül divatos holmit, hogy majd jó lesz valamire. De mivel nem tudjuk pontosan, hogyan illeszkedik a mi életünkbe és mihozzánk, belül nem vagyunk elégedettek.

És itt a kulcsa, hogy miért érdemes egyszer igazán alaposan kiszelektálni a szekrényt. Mi az, ami nem én vagyok. Ami csak divatban van, ami megtetszett egy ismerősön, vagy ami annyira szép színű, de sápaszt. Mi maradjon? Minek kell mennie? Hogyan álljak neki? Mit akarok ezzel az egésszel elérni?

A tökéletes ruhatár titka

Igazából a tökéletes ruhatár olyan, ami teljesen átlátható, tudja az ember, melyiket melyikkel fogja párosítani, mit milyen alkalomra vesz fel. És most jön a jeges vödör: minden egyes ruhadarabja tökéletesen áll a viselőjén, mert illik őhozzá. Ez azt jelenti, hogy a személyiségéhez, a karakteréhez, stílusához, aminek része, hogy az alkatához, az arc-, a szem- és hajszínéhez, magasságához stb. És bizony ez valójában független a divattól. Ahogy Coco Chanel is mondta: „A divat változik, a stílus örök.”

Bátran vásároljunk turkálókból is Fotó: Shutterstock

Ilyen ruhatárat bárki kialakíthat magának, ha kellően következetes tud maradni. A szelektáláshoz érdemes minden ruhát egy kupacba hordani és egyesével elbírálni. Ahogy azt a már említett Marie Kondo is javasolja, viszont sokkal több mindent végig kell gondolni.

Milyen állapotban van? A ruhák idővel tönkremennek, ha tönkrement, mennie kell. Kinyúlt, lyukas, szöszös ruha senkinek nem áll jól.

Jó a méret? Ez már bizony lehet, hogy nehezebb lesz, de nincs értelme, olyan ruhát tartogatni, amit nem tudsz felvenni, mert bele akarsz fogyni. Ez nem motiváció, inkább önbírálat, önkínzás. És helyet is foglal. Mennie kell.

Jól áll nekem? Tetszik nekem? Tetszem benne magamnak? Légy igazán őszinte magadhoz, amikor válaszolsz. Az a helyzet, ha nem áll jól neked, belül tudni fogod, nem fogod felvenni, és ott áll majd feleslegesen. Foglalja a helyet, nemcsak a szekrényben, hanem ott mélyen valahol motoszkálni fog, hogy azt nem tudod felvenni, mert nem áll jól neked, amivel csak megint lehúzod magad. Na nem, akkor inkább menjen. Egyébként, ha csak nagy rád, még egy jó varrónő rád szabhatja. De csak, ha tényleg ennyi a gond vele, kaphat egy esélyt, amíg elviszed, ha nem viszed, nem is fontos…

A saját stílusunknak megfelelő ruhát válasszunk Fotó: Shutterstock

Van stílusa? Értékes darab, örök darab, amit bármikor fel tudnál venni? Ami nem fog kimenni a divatból? Vagy most divatban van, és szívesen felveszed?

Beleillik a jelenlegi életedbe? Ha sokat dolgozol, elsősorban elegáns, kényelmes, letisztult darabokra van szükséged, nem pedig 5 pár túrabakancsra.

Szoktad hordani? Az egyszer már volt rajtam 2 éve, nem mérvadó. Persze, most nem a színházba járós ruhád a célpont, amit csak oda tudsz felvenni. Bár, ha ennyire nem tudod kihasználni, érdemes lecserélni egy különleges kistáskára, ami egy egyszerűbb, elegáns ruhádat feldobja.

Örömet okoz? Hiába áll jól, hiába szép darab, ha nem vagy boldog benne, nem te vagy a „Pretty Woman” tőle, kár felvenni. Igenis olyan ruhában járj, amiben tényleg, igazán abszolút te lehetsz. Tiszteld meg magad vele!

Hogyan tovább?

A kiszelektált ruhákkal több mindent lehet kezdeni. El lehet vinni adománynak családsegítő központokba, hajléktalanszállókra, segélyszervezetekhez, sőt állatmenhelyeken is szívesen fogadják. Vagy el is lehet adni őket. Az interneten a legegyszerűbb, számos adok-veszek oldal létezik, illetve a Facebook is tele van ilyen témakörű csoportokkal, illetve a H & M-ben 10%-os kupont adnak egy bevásárlószatyor ruháért, amiket újrahasznosítanak.

Mielőtt nekiállnánk újra feltölteni a kiürült szekrényt, gondoljuk át, mi az, ami hasznos, ami tényleg hiányzik, amit sokféle módon tudunk kombinálni. Akár listát is írhatunk, és azzal indulhatunk bevásárolni, célzottan keresve új kedvenceinket. Az adott trendet a kiegészítőkben érdemesebb inkább követni. Vásárláskor pedig ezentúl egyetlen szempontunk legyen, hogy olyat vegyünk meg, ami marad és tökéletesen illik hozzánk.

Stílusvadászattal kapcsolatos cikkeinket ezen a linken találja: stílusvadász

Akár ez is tetszhet A szerző további művei